12 detinguts

Cau una banda que explotava treballadors captats per internet

Els oferien feines en la construcció a Alemanya, Bèlgica i Holanda i després no els pagaven

2017-05-24 op mallemolen 03

2017-05-24 op mallemolen 03

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil, en una operació coordinada per Europol i amb la participació de la policia belga, ha desarticulat una organització i ha detingut 12 persones que es dedicaven a l'explotació laboral de ciutadans, a qui captaven a internet mitjançant anuncis per treballar a Alemanya, Bèlgica i Holanda.

Segons han informat fonts de la Guàrdia Civil, a Espanya han sigut detingudes sis persones d'entre 23 i 58 anys i de nacionalitat marroquina, espanyola i xilena, a qui se'ls imputa els suposats delictes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació laboral, contra el dret dels treballadors i pertinença a organització criminal.

En aquesta part de l'operació, denominada Mallemolen, s'han fet cinc registres a les localitats valencianes d'Alfafar, Sagunt i Port de Sagunt.

A Bèlgica, per la seva part, s'han fet 23 escorcolls amb sis detinguts més, en què han participat agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València.

Les investigacions es van iniciar a principis d'any quan la Guàrdia Civil va rebre informació de la Policia belga per comprovar diferents empreses que enviaven de menera irregular treballadors a Bèlgica.

Els agents van poder constatar que l'organització enviava ciutadans que residien a Espanya a Alemanya, Bèlgica i Holanda mitjançant falses expectatives de feina.

CONSTRUCCIÓ

Una vegada a Bèlgica, treballaven en la construcció sense percebre cap sou i els obligaven a viure amuntegats en pisos en condicions insalubres, aprofitant-se de les necessitats personals de les víctimes.

L'organització, composta per ciutadans d'origen marroquí, espanyol i xilè, s'encarregava de captar mitjançant engany les víctimes, totes residents a Espanya però de diferents nacionalitats, i els oferien falses expectatives de feina en països europeus, amb una lloc de treball ben remunerat en la construcció i amb la possibilitat de residir en una vivenda digna.

L'import que havien de pagar pel trasllat se suposava que els hi tornava l'empresa una vegada feia temps que treballaven, però mai el rebien.

Notícies relacionades

Així mateix, l'organització els obligava a residir en una mateixa vivenda de petites dimensions. En alguns casos arribaven a viure més de vuit persones en immobles en què no comptaven amb la cèdula d'habitabilitat i en condicions d'insalubritat.

Els treballadors, després de diversos dies de feina a Bèlgica i al comprovar les deplorables condicions en què vivien, reclamaven el salari corresponent als dies treballats, però al no percebre diners havien de tornar a Espanya moltes vegades amb l'ajuda de familiars i amics.