L'Armada inicia tasques de recerca del cos de Marta del Castillo al Guadalquivir

Els treballs preparatius han de permetre que la Policia comenci el dragatge del riu dilluns que ve

fcasals37342583 gra089  sevilla  18 02 2017   el barco de la armada  escanda170218132739

fcasals37342583 gra089 sevilla 18 02 2017 el barco de la armada escanda170218132739 / Jose Manuel Vidal

2
Es llegeix en minuts

L'Armada ha iniciat aquest dissabte les tasques prèvies de recerca del cos de la jove sevillana Marta del Castillo en una zona del riu Guadalquivir que encara no havia sigut rastrejada, segons han informat fonts policials i de la Delegació del Govern a Andalusia. D'aquesta manera, les mateixes fonts consultades han indicat que, en una primera fase, el vaixell hidrogràfic pertanyent al vaixell 'Malaspina' està realitzant una batimetria del riu -mesurament del fons marí- per elaborar un primer mapa fisiogràfic de la zona rastrejada. Posteriorment, es desenvoluparà una segona fase amb el vaixell de l'Institut Hidrogràfic de la Marina 'Escandallo', que realitzarà un segon registre fisiogràfic amb sonar d'escombrada lateral d'alta freqüència per finalitzar la recopilació d'informació sobre l'estat del fons del riu.

Aquest dispositiu estarà actiu fins a l'ocàs, donat que les intervencions necessiten realitzar-se a la llum del dia, i es poden reactivar aquest pròxim dilluns en el cas que calgués. Una vegada s'acabin les tasques d'inspecció, l'Armada entregarà un informe amb els resultats del seu treball a la Policia Nacional. Seguidament, està previst que aquest mateix dilluns els grups especials de la Policia comencin la recerca com a tal, i per a això intervindran quatre unitats policials diferents, com són els bussos del Grup Especial d'Operacions (GEO), procedents de Guadalajara, el Servei de Planimetria de la Comissaria General de Seguretat Ciutadana, Unitat d'Intervenció Policial (UIP), i la Brigada Provincial de Policia Judicial de Sevilla.

Abans d'aquestes intervencions, els responsables de les diferents unitats van mantenir la passada setmana una reunió per planificar les activitats de recerca i es van desplaçar fins al lloc de la recerca on van analitzar les característiques tècniques del riu. Cal recordar que va ser aquest passat divendres quan va arribar a Sevilla; en concret al Club Nàutic, el vaixell 'Escandallo', que ha pujat pel riu Guadalquivir procedent de Cadis, mentre que per via terrestre va arribar el vaixell  pertanyent al 'Malaspina'.

ACTE JUDICIAL

En un acte, el jutge va ordenar a la Policia Judicial, "amb els mitjans que el Cos Nacional de Policia consideri necessaris, la inspecció del tram del riu on es localitzen els focus o punts d'interès" en l'informe aportat pel pare de Marta, Antonio del Castillo, "per a la recerca i localització del cos de la víctima". El dia 1 de desembre del 2016, el pare de la jove va entregar al Jutjat un nou informe que sosté que l'assassí confés, Miguel Carcaño, podria haver llançat el cos de la jove a una zona del riu Guadalquivir on no s'ha buscat la seva filla amb anterioritat.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, i a partir d'una informació aportada per un ciutadà anònim, el geofísic Luis Avial -que va buscar la noia a la zona de Majaloba amb un georadar- i un criminòleg han realitzat un estudi a la dàrsena del Guadalquivir i per a això han utilitzat una espècie de sonar o radar submarí dels utilitzats per detectar els vaixells enfonsats i els resultats de la qual apunten la possibilitatque existeixin restes humanes a la zona.

El jutge explica en l'acte que la peça separada per a la recerca del cos es va obrir amb l'objectiu d'acordar "les diligències necessàries per esgotar la investigació de totes les hipòtesis, per remotes que siguin, capaces de posar llum sobre el parador del cos de la menor".