El pare d'una víctima, al Papa: "Faci que els Maristes diguin la veritat d'una vegada"

Manuel Barbero detalla per carta l'escàndol a Francesc i reclama la seva intervenció perquè l'orde depuri responsabilitats

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Barbero, pare del primer exalumne que va denunciar per abusos sexuals l'exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez, ha enviat una carta al papa Francesc. En la missiva li aclareix que abans de fer el pas d'escriure-li a ell, es va posar en contacte amb l'Arquebisbat de Barcelona, on va ser informat que a pesar “de l'horror” de l'escàndol de pederàstia que està quedant al descobert en, almenys, dos col·legis dels Maristes, aquest organisme “no podia fer res” perquè aquest orde religiós no ha de respondre davant l'arquebisbat.

Barbero es dirigeix “a sa Santedat” per explicar-li en primer lloc quina és la seva història, incloent detalls sobre quin tipus d'abusos sexuals va patir el seu fill, quines conseqüències van tenir sobre ell i la seva família i com va reunir la valentia per trencar un silenci que l'estava "enfonsant". Però també denuncia l'abandó que va patir per part del col·legi dels Maristes.

En el seu escrit, Barbero l'informa de com la creació d'un simple compte de correu per detectar més víctimes i la seva difusió a través de pasquins penjats al voltant del centre de les Corts va permetre trobar quatre exalumnes que havien patit abusos semblants als del seu fill per part del mateix responsable d'educació física, que va exercir més de 35 anys a l'escola.

MÉS DE 50 PERSONES HAN RESPOST

Així mateix, li detalla que després de la publicació de la seva història a EL PERIÓDICO i les successives revelacions EL PERIÓDICOque han anat apareixent a la premsa, ha rebut correus d'alumnes que asseguren haver patit abusos sexuals als Maristes per part de 17 docents diferents de set col·legis diferents. En total, més de 50 persones li han fet arribar els seus casos.

Actualment, els Mossos d’Esquadra tenen en el seu poder una trentena de denúncies presentades contra 7 docents i un monitor dels Maristes. Tres d'aquests professors han confessat a EL PERIÓDICO que les acusacions dels seus exalumnes són certes. Les xifres del cas el converteixen en l'escàndol de pederàstia escolar més greu viscut a Espanya. Per això reclama la intervenció directa del Vaticà per resoldre'l.

L'escrit, enviat aquest dilluns per correu certificat, acaba amb una sèrie de reclamacions que Barbero li fa directament al papa Francesc. Demana “humilment” que investigui els fets, que l'orde dels Maristes es disculpi, que totes les persones que han col·laborat en l'ocultació de delictes sexuals comesos en aquests col·legis siguin destituïdes, que la totalitat de les víctimes “sense excepció” siguin reparades i que “d'una vegada per sempre diguin la veritat” per deixar de generar més "patiment” entre els afectats i els seus familiars.

L'ANTECEDENT

Notícies relacionades

El cas de pederàstia del clan dels Romanones, un grup de sacerdots de Granada sospitosos de captar escolans per a la parròquia -amb el pretext de potenciar la seva vocació religiosa- per acabar abusant d'ells en orgies sexuals, va arrencar amb una carta al papa Francesc d'una víctima va arrencar amb una carta.

De fet, el mateix Papa li va respondre trucant-li directament al seu telèfon mòbil per demanar-li perdó en nom de l'església. Després d'aquesta missiva, la víctima va denunciar els fets i va començar la investigació policial.