mesura controvertida

Holanda aprova una llei que automatitza la donació d'òrgans al morir

Els ciutadans hauran de comunicar en vida que no desitgen ser donants

La nova norma entrarà en vigor l'1 de juliol del 2020

15731049 59

15731049 59

1
Es llegeix en minuts
Efe / la Haia

Holanda ha donat aquest dimarts el vistiplau a la polèmica llei que converteix automàticament tots els ciutadans en donants d'òrgans, sempre que no afirmin en vida i explícitament que no ho volen ser. Els ciutadans que no mostrin aquest rebuig en vida, i després de l'enviament de dues cartes d'avís perquè aclareixin la seva posició, es registraran en el sistema amb l'etiqueta de "no objecció". No obstant, si els parents tenen "serioses objeccions" i "problemes insuperables" amb la donació dels òrgans del seu familiar, s'hi podrien oposar malgrat que el difunt hagi donat el seu permís per ser donant. La nova llei de donants ha sigut aprovada al Senat holandès amb 38 vots a favor i 36 en contra. Estpa previst que la nova norma entri en vigor l'1 de juliol del 2020, acompanyada d'una gran campanya que expliqui al ciutadà els canvis.

Polèmica llei

Notícies relacionades

La mesura ha aixecat una certa polèmica i debat a la Cambra del país centreeuropeu. Els senadors que hi han votat en contra han considerat que un Govern no pot decidir sobre els òrgans d'un ciutadà, mentre que altres han afirmat que aquesta nova llei generarà massa costos i problemes, i res assegura que tingui més bons resultats que el sistema actual, que exigeix registrar-se en vida per ser donant després de morir. Aquest projecte, presentat per la democristiana Pia Dijkstra durant l'anterior legislatura, es va debatre durant diverses jornades al Senat i va estar envoltat de dubtes durant els últims mesos.

Unes 150 persones moren cada any a Holanda mentre estan en llista d'espera per a un fetge o un ronyó, per exemple, i les campanyes per persuadir els ciutadans a inscriure's voluntàriament com a donants no han donat grans resultats els últims anys.