abusos sexuals a l'escola

El fiscal no proposa que se citi a declarar cap responsable dels Maristes

L'acusació pública es limita a incloure la congregació religiosa com a responsable civil subsidiària

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez / J. G. Albalat

El jutge de Barcelona que ha instruït els presumptes abusos sexuals comesos per Joaquim Benítez al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts no ha investigat si la congregació religiosa o la direcció va ocultar les accions del que era professor d’educació física. La fiscalia, igual que ha fet durant les investigacions, tampoc ha proposat per al judici la declaració de cap responsable del centre docent ni de la institució.

El fiscal s’ha limitat a incloure com a responsable civil subsidiari la Fundació Champagnat, propietària del col·legi on va treballar Benítez, i únicament perquè allà és on van tenir lloc els presumptes abusos sexuals. Això vol dir que, en el cas de condemna, primer es farà càrrec de les indemnitzacions per a les víctimes Benítez i la companyia asseguradora del centre i, si no es cobrís la totalitat, la fundació de la congregació religiosa. 

A més, la pòlissa d’assegurança va ser aportada a la causa in extremis arran de la petició de l’advocada Esther García, que representa el fill de Manuel Barbero, el primer a denunciar.

Notícies relacionades

Barbero va assegurar ahir a EL PERIÓDICO que, en la seva opinió, «no s’ha fet una investigació exhaustiva». I va enumerar: no es va registrar la casa de Benítez per buscar més proves, no es va examinar el despatx on es van produir els fets, no s’ha interrogat els responsables del col·legi Sants-les Corts i tampoc es va interrogar les altres víctimes que van denunciar l’exprofessor i les denúncies de les quals van ser arxivades per la prescripció del delicte. «Elles també són testimonis d’aquesta barbàrie», va insistir. 

Al seu entendre, des de la congregació religiosa s’ha actuat «de mala fe» per amagar la veritat. També li sembla «insuficient» tant la pena sol·licitada pel fiscal per a Benítez com la indemnització per a les víctimes. «No s’ha valorat bé. El meu fill encara està malament», va apuntar.