procés judicial

El fiscal reclama 22 anys per a un professor pederasta dels Maristes de Barcelona

L'acusació sosté que Joaquim Benítez va aprofitar la seva condició de docent per abusar sexualment de quatre alumnes

L'exmestre de gimnàstica és l'únic dels 12 denunciats en l'escàndol de pederàstia que anirà a judici

dcaminal32994425 barcelona 2016  02 29 sociedad   joaqu n ben tez  160229140623

dcaminal32994425 barcelona 2016 02 29 sociedad joaqu n ben tez 160229140623

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez / J. G. Albalat

Joaquim Benítez va abusar sexualment de quatre alumnes entre el 2006 i el 2010 quan exercia de professor d’educació física a l’escola dels Maristes de Sants-les Corts a Barcelona. Els masturbava, els feia fel·lacions, els tocava, els feia petons o demanava que li fessin el mateix a ell. A una de les seves víctimes la va comminar que el penetrés analment. Això és el que considera acreditat la Fiscalia de Barcelona, que sol·licita per a l’exdocent (ara ja no exerceix) un total de 22 anys de presó, inhabilitació per ser mestre i el pagament de 70.000 euros d’indemnització a les seves víctimes.

El cas de Benítez és l’únic que arribarà a judici, malgrat que ex­alumnes dels col·legis maristes de Sants-les Corts, la Immaculada, al districte barceloní de l’Eixample, i Badalona van presentar 43 denúncies contra 12 docents i un monitor de menjador. La majoria de les denúncies van ser arxivades per la prescripció del delicte pel pas del temps. Per tant, han quedat impunes, tot i que tres professors, entre ells Benítez, van confessar els abusos.

DESCRIPCIÓ MINUCIOSA / En l’escrit d’acusació entregat a l’Audiència de Barcelona, el fiscal Fernando Meneses detalla amb minuciositat els suposats abusos comesos per Benítez, que està en llibertat després de quedar imputat el febrer del 2016, després que reconegués a EL PERIÓDICO haver abusat sexualment de menors durant la seva etapa com a professor al col·legi de Sants-les Corts.

L’acusació pública sosté que durant el curs escolar 2008-2009 Benítez va tenir notícies un dia que el seu alumne T. B. C. havia tingut en una de les seves classes problemes per una lesió a l’esquena, i li va aconsellar que com que ell era massatgista titulat anés al seu despatx, al col·legi. Una vegada allà, el processat va fer estirar el nen en una llitera i va començar a fer-li un massatge, baixant per l’esquena fins als genitals, «que va començar a tocar amb ànim libidinós». Després, el docent va fer seure el nen sobre els seus genitals i va començar a moure’s com si el penetrés, sense arribar a fer-ho. El nen no s’hi va resistir «per por» del que el seu professor pogués fer-li o dir a l’escola.

UN PAS MÉS / L’acusat va repetir accions semblants en un «nombre indeterminat de dies». Però «va fer un pas endavant», relata la fiscalia. No només es despullava quan estava amb el seu alumne, sinó que també el masturbava i li feia fel·lacions.

Alguna vegada, Benítez va aconseguir que la víctima el masturbés a ell. També li feia petons a la boca amb llengua o li demanava que el penetrés analment, i T. B. C. hi accedia «davant la posició dominant» del que era el seu professor.

La fiscalia exposa que com a conseqüència de «les experiències viscudes» T. B. C. va patir un «greu impacte emocional» que li va generar «indefensió, afectació de l’autoestima i trastorn depressiu». Aquesta situació va castigar el seu «desenvolupament maduratiu», tant a nivell personal con en les seves relacions, incloent-hi la seva sexualitat.

La manera d’actuar de Benítez amb T. B. C. la va utilitzar amb una altra de les víctimes un curs abans. A M. G. P. també el va convèncer perquè anés al seu despatx per fer-li un massatge a les cames. Un cop allà, el va fer estirar a la llitera, va començar a fer-li un massatge i li va tocar els genitals, sense que el menor hi oposés resistència davant «la diferència de corpulència de tots dos», la «por de patir una agressió si ho feia» i pel fet que era el seu professor.

 En aquest cas, el processat va fer una fel·lació al nen i, després, li va donar 10 euros. La víctima ha patit problemes psicològics.

Notícies relacionades

FINS I TOT EN UN PASSADÍS / Segons el fiscal, Benítez també va abusar de dos alumnes més, E. G. C i H. A. P. N. A tots dos els va dir que anessin al seu despatx i, una vegada a la llitera i amb l’excusa de fer-los un massatge, els va fer tocaments. La primera vegada, a E. G. C. li va baixar els calçotets i li va tocar el cul. En una altra, se li va posar a sobre de l’esquena i es va fregar els genitals amb el seu cul. I en una tercera, li va tocar el penis, fins que el menor es va adonar que la situació era estranya, va baixar de la llitera i va abandonar l’habitació. Un dia, el processat també li va fregar amb un braç els genitals quan es van trobar en un passadís de l’escola.

Un episodi similar va patir H. A. P. N. i al mateix despatx. L’acusat el va fer despullar i estirar-se a la llitera. En aquesta posició, li va tocar els genitals i el penis «de forma lasciva». Aquesta actitud va posar en alerta l’alumne que, amb l’excusa que havia d’anar al lavabo, es va escapar.