ALLAU DE CRÍTIQUES

La ministra d'Igualtat exigeix la retirada del cartell del carnaval de Terrassa

Entitats feministes, partits polítics i l'equip de govern ja havien demanat la supressió de la imatge

Montserrat considera "indignant" i "vexatòria" la utilització del cos de la dona

terrassacartel

terrassacartel

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cartell guanyador del Carnestoltes de Terrassa 2018 ha encès els ànims a la ciutat, però també del Ministeri de Sanitat i Igualtat. La titular, Dolors Montserrat, ha exigit que sigui retirat després que diverses entitats feministes, algunes formacions polítiques i també l'equip de govern hagin condemnat la imatge perquè “banalitza l'ús de la violència vers les dones” i hagin demanat també la seva retirada als responsables d'aquesta festa, La Confraria Mascarada.

Pie de foto

El cartell és una obra de l'artista Xavi Suárez que es titula '155 ombres' i fa referència a l'actual context polític. Hi apareix una dona que es rebel·la a través de diversos gestos davant l'opressió de tres mans que la tenen agafada i juguen a pedra, paper, tisores. Al mateix temps, hi apareixen els colors blau, vermell i taronja, en presumpta al·lusió al PP, el PSC i C’s.

La ministra ha advertit a través de Twitter que li sembla "intolerable, indignant i vexatori" que s'utilitzi el cos de la dona "com a objecte sexual". Al mateix temps, l'Institut de la Dona, organisme dependent del departament encapçalat per Montserrat, també n'ha exigit la retirada assenyalant que "el respecte als drets de les dones també suposa el respecte a la representació de la seva imatge, de manera que s'ha de rebutjar rotundament qualsevol forma de cosificació i d'utilització del cos femení com un reclam i un objecte sexual". "Ni l'humor, ni la sàtira, i encara menys la simple crítica política poden servir de justificació per vulnerar aquests drets", ha afegit.

Legitimar violacions

La formació Arran ha considerat que el cartell “promou la violència masclista contra les dones” i ha apuntat que “imatges com aquestes legitimen violacions i altres formes de violència”. Per aquest motiu, exigeix a l'ajuntament que prengui les mesures pertinents.

Per la seva banda, la presidenta de l'Institut Català de la Dona, Núria Balada, també ha expressat el seu desacord a través de les xarxes socials i ha reclamat la retirada d'un cartell que des del seu punt de vista fa “publicitat il·lícita, banalitza la violència sexual i objectualitza el cos de les dones”.

El president del PP de Terrassa, Gabriel Turmo, ha demanat explicacions a l'alcalde, Alfredo Vega, també a través de les xarxes socials, preguntant “¿què pensa l'alcalde del fet que amb els diners de tota la ciutadania es promoguin cartells partidistes i, a més, de mal gust?”.

El PSU-Viu de Terrassa i la JSUC–Joventut Comunista han emès un comunicat en què valoren que “el cartell és contrari als drets de les dones ja que frivolitza i banalitza l'abús sexual. Si la intencionalitat era una altra, el cartell realment genera confusió i mostra abús normalitzat”, indica.

Crítiques del govern municipal

L'equip de govern recorda que el cartell escollit és el guanyador d'una votació pública impulsada per La Confraria Mascarada, que és qui organitza aquesta festa a la ciutat.

Notícies relacionades

Amb tot, ha considerat que “banalitza la violència sexual i objectualitza el cos de les dones”. Per aquesta raó, reclama a l'entitat que consideri la retirada del cartell. “Encara que Carnaval és un període transgressor per naturalesa, en aquest cas creiem que el missatge que dona el cartell és clarament contraposat a l'objectiu d'una societat igualitària cap a la qual tots i totes volem avançar, i projecta una imatge que no encaixa amb la ciutat feminista que som”, ha afirmat el tinent d'alcalde de Cultura, Amadeu Aguado.

“Pel que fa a la lectura política que es pugui desprendre del cartell, defensem sempre la llibertat d'expressió de l'organització i dels artistes que hi col·laboren”, ha afegit.