INVESTIGACIÓ POLICIAL

El violador de Llavaneres no coneixia la seva víctima

Les primeres investigacions no concorden amb el perfil d'un violador en sèrie que actuï amb planificació

El sospitós és un home d'uns 30 anys d'aspecte magribí, que no necessàriament havia previst acabar agredint sexualment la dona

La policia busca un home d’entre 30 i 35 anys, 1,65 d’estatura, llavis gruixuts i pell morena com a presumpte autor de la violació. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La violació que una dona de 49 anys, veïna de Mataró i d'origen colombià, va patir a Sant Andreu de Llavaneres el passat 28 de desembre va ser una agressió cruel, extraordinària i salvatge. No s'assembla a cap assalt de caràcter sexual que s'hagi donat a prop d'aquesta zona, ni tampoc a la resta de Catalunya, en els últims temps. Fontes pròximes al cas subratllen a aquest diari que violador i víctima no es coneixien i que ni tan sols està confirmat que el sospitós hagués previst agredir sexualment la dona. 

Les possibilitats que el sospitós, un home d'uns trenta anys que seria d'origen magribí, segueixi encara en una població pròxima al lloc de l'assalt, 12 dies després, són bastant remotes. 

La dona es recupera satisfactòriament de les greus lesions que li va causar l'agressor. Els cops que li va clavar li van inflar la cara i fins i tot li van provocar una fractura cranial. Ja ha recuperat el seu aspecte normal. Encara que les seqüeles més doloroses són les psicològiques. Perquè no resultarà fàcil pair un esclat tan inesperat de violència quan es dirigia a treballar com cada dia a una vivenda acomodada d'aquesta població del Maresme.

L'agressió

Els agents a càrrec d'aquest cas, del Grup de Delictes contra les Persones de la Regió Policial Metropolitana Nord, tracten de resoldre un crim complicat. D'entrada, la forma com va actuar l'home no sembla concordar amb el perfil d'un agressor sexual que hagués planificat el cop. En realitat, sembla apuntar a tot al contrari. Per això ni tan sols està descartat que la intenció inicial de l'assaltant fos robar a la dona, cosa que també va fer, i per a això va acabar exercint una violència inusitada contra ella. Segons aquesta hipòtesi, l'agressió sexual s'hauria produït després d'haver-la pegat i hauria pres la decisió de violar-la en aquell instant.

La dona, en principi, algú molt més gran que ell, va ser agredida sexualment en un lloc que un violador experimentat possiblement hauria descartat, aclareixen fonts policials. Al costat de l'estació de tren de Llavaneres, i en el moment en què va atacar -a primera hora del matí- va córrer molt risc de ser descobert i detingut perquè es tracta d'un lloc freqüentat. 

Sense cap connexió

El relat de la dona és coherent i els Mossos d'Esquadra tenen pocs dubtes de la seva autenticitat. Per això donen pràcticament per confirmat, com ella ha declarat, que no hi ha cap relació entre agressor i víctima. Home i dona no es coneixien i, en conseqüència, s'evapora qualsevol hipòtesi que connecti el mòbil del crim amb el passat de tots dos.

Notícies relacionades

La recerca d'aquest sospitós, també per això últim, és complicada. La publicació del seu retrat robot, una exclusiva de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), incrementarà previsiblement les trucades ciutadanes, que podrien confondre ciutadans d'origen llatinoamericans amb el sospitós, que no és sud-americà, sinó magribí. Però aquest tipus de dibuixos serveixen únicament a un propòsit policial, sobretot quan la cara del sospitós presenta algun tret especial que permet la seva identificació a agents que es creuïn amb ell. 

La violència amb què va assaltar la dona ha generat una gran sensació d'inseguretat a Llavaneres. I no només en aquest municipi, sinó sobretot entre els usuaris de la línia de tren que connecta el Maresme amb Barcelona. No obstant, res sembla indicar que es tracti d'un violador en sèrie, perquè no consten casos similars anteriors i, d'entrada, res apunta tampoc que l'autor torni a atacar en el futur.