Tragèdia a Galícia

La dona del 'Chicle', lliure malgrat els indicis com a encobridora

El jutge considera que Rosario Rodríguez va entorpir la investigació, però està exempta de responsabilitat al ser la dona del detingut

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Ribeira (la Corunya) ha acordat el sobreseïment provisional i parcial de les actuacions respecte a Rosario Rodríguez, la dona de José Enrique Abuín Gey, el Chicle, assassí de Diana Quer, malgrat que el jutge ha apreciat "indicis" d'encobriment en la seva actitud. Indicis que, no obstant, no són punibles penalment per la seva condició de cònjuge.

En la seva resolució, el jutge que instrueix la causa per la desaparició i la mort de la jove Diana Quer, Félix Isaac Alonso, veu en el comportament de la dona del Chicle indicis com a "encobridora" del crim, ja que constata que Rosario R. va contactar "ella mateixa" amb agents de la Guàrdia Civil per "desviar les investigacions dirigides al seu marit", amb "una participació activa", malgrat que "tenia sospites de la seva possible participació en el delicte". Així ho recull el text redactat per Félix Isaac Alonso per sobreseure la investigació que fins a aquest dimarts pesava sobre la dona del Chicle,Chicle i al qual ha tingut accés Europa Press. 

Aquesta actitud contrasta, continua, amb el fet que, en la seva declaració judicial, la dona manifestés que "li va preguntar sovint" al Chicle sobre "la seva possible participació en la desaparició de Diana Quer", cosa que "indica que efectivament tenia sospites de la seva possible participació en el delicte", així com "coneixement que el seu marit estava sent investigat pel cas".

"Moralment reprovable"

Pel jutge instructor, "no hi ha, per tant, en el moment actual indicis d'entitat suficient que apuntin a la participació de R. R. F. com a autora o còmplice en els il·lícits investigats". No obstant, el text assenyala que, encara que "aquesta conducta podria resultar moralment reprovable, a l'haver entorpit notablement la investigació policial i dificultat l'aclariment dels fets i la identificació del seu presumpte autor, el cert és que el nostre legislador ha establert expressament l'atipicitat d'aquesta conducta, a l'establir-se a l'article 454 del Codi Penal que estan exempts de pena els encobridors que ho siguin del seu cònjuge, amb l'única excepció dels encobridors que estiguin compresos en el supòsit del número 1r de l'article 451, que no és el present".

Notícies relacionades

El jutge tampoc observa indicis suficients per considerar la dona autora o còmplice dels delictes. "Malgrat les variades declaracions prestades per la investigada en seu policial, que es va situar en un primer moment la nit del 21 a 22 d'agost del 2016 amb el seu marit en la sortida d'ell del seu domicili, i posteriorment es va retractar d'aquelles afirmacions, i va prestar declaració en aquest sentit en seu judicial", diu el text.

Aquesta versió, en què manifesta que era a la vivenda que compartia amb el presumpte autor del crim, "resulta contrastada per la resta de diligències practicades, i aquí té especial rellevància, per la seva objectivitat, l'estudi de les dades del seu terminal telefònic, que indiquen que va estar en tot moment a casa seva", afegeix.