Temps inestable

Un nou front posa en alerta 23 províncies per fred, pluja, onatge i vent

A Catalunya les precipitacions són poc probables

zentauroepp41506620 graf650  lugo  07 01 2018   varias personas pasean o juegan 180107140915

zentauroepp41506620 graf650 lugo 07 01 2018 varias personas pasean o juegan 180107140915 / Eliseo Trigo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temps hivernal s'imposarà aquest dimarts en part de la península Ibèrica, on 23 províncies tenen avisos per neu, fred, pluja, onatge o vent per l'arribada d'un nou front atlàntic que deixarà precipitacions a la meitat oriental, encara que no seran tan intenses com les nevades del cap de setmana passat.

La predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), recollida per Servimedia, indica que el més significatiu d'aquest dimarts seran les gelades localment fortes als Pirineus, el Sistema Central, el Sistema Ibèric i la Meseta nord; la possibilitat de pluges fortes o persistents a l'extrem sud d'Andalusia; les nevades al Sistema Central i zones de Castella i Lleó, i de Galícia, i el vent amb intervals de fort a Galícia, la Serralada Cantàbrica, el litoral atlàntic andalús, l'àrea de l'Estret i el Pirineu occidental.

 

 

La cota de neu a la Península oscil·larà durant el dia: al nord-oest i el centre començarà entre 700 i 1.000 metres, i pujarà a entre 1.000 i 1.300; als Pirineus es mantindrà entre 800 i 1.200, encara que a primeres hores estarà entre 600 i 700, i a les serres del sud-est estarà al voltant de 1.800 i 2.000 metres.

L'arribada d'un front atlàntic provocarà cel ennuvolat o tapat amb precipitacions al terç oest peninsular, que podran ser intenses i localment persistents a l'extrem sud d'Andalusia, l'àrea de l'Estret i la costa oest de Galícia.

Les precipitacions s'aniran estenent durant el dia, encara que la probabilitat és més baixa com més cap a l'est, de manera que són poc probables a Catalunya, l'àrea valenciana i el nord de les Balears. Hi haurà intervals ennuvolats a l'arxipèlag balear i Melilla, i cel pràcticament clar a les Canàries.

 

 

 

Davant l'arribada de fenòmens meteorològics adversos, l'Aemet ha activat l'avís taronja (risc important per fer activitats a l'aire lliure) o groc (risc) en 23 províncies per neu, temperatures baixes, pluja, onatge o vent.

Pel que fa al fred, els avisos s'aixecaran entre les 9.00 i les 11.00 hores. Amb l'avís taronja hi ha la muntanya de Guadalajara, on els termòmetres cauran a -10ºC, i la resta són grocs per temperatures d'entre -4 i -8ºC a Terol (Albarracín i Jiloca), Saragossa (Ibèrica), Conca, Guadalajara (Parameras de Molina i La Alcarria), Toledo (la Manxa i muntanyes), Àvila, Burgos (Meseta i Ibèrica), Salamanca (Sistema Central), Segòvia, Sòria, Valladolid, Madrid i la Rioja.

Els avisos per neu es mantindran durant bona part del dia en zones de l'interior del nord-oest, on s'acumularan entre 2 i 12 centímetres de gruix, concretament a Àvila, Burgos (Meseta i Ibèrica), Lleó i Palència (altiplà), Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid, Sòria, Zamora, Càceres (nord), Ourense (muntanya i sud) i la Rioja (Ibèrica).

Notícies relacionades

Hi ha avisos grocs per pluges fortes de fins a 15 litres per metre quadrat en una hora a Cadis (Campo, Estret i litoral), Huelva (litoral), Màlaga (Costa del Sol i riu del Guadalhorce), per ratxes de vent de 90 km/h a la Corunya (nord-oest i oest) i Lugo (A Mariña), i per onatge a Cadis i la Corunya.

Per últim, les temperatures baixaran en gran part del nord i el centre de la Península, i augmentaran al sud d'Andalusia, l'àrea mediterrània i les Canàries. Els termòmetres es quedaran per sota de 10ºC a la major part de l'interior peninsular, i a les zones muntanyoses de la meitat nord no se superaran els 4ºC.