Sentència

Gravar els empleats amb càmera oculta sense avisar és il·legal

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per filmar les caixeres d'un súper mentre robaven

zentauroepp41535936 180109122218

zentauroepp41535936 180109122218

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per no protegir la privacitat de cinc caixeres d'un supermercat que van ser despatxades després de ser gravades per una càmera oculta, que no sabien que estigués instal·lada, mentre robaven productes.

El Govern haurà d'indemnitzar cadascuna de les demandants, residents a les localitats barcelonines de Sant Celoni Sant Pere de Vilamajor, amb 4.000 euros per danys morals i entre 500 i 568,86 euros per despeses i costes.

Es tracta d'Isabel López Ribalda, María Ángeles Gancedo Giménez, María del Carmen Ramos Busquets, Pilar Saborido Apresa i Carmen Isabel Pozo Barroso.

La sentència de violació del dret a la vida privada i familiar va ser recolzada per sis vots contra un, però la indemnització per danys morals va tirar endavant després d'un ajustat suport de quatre jutges davant tres de la Sala Tercera del tribunal europeu.

Pels jutges andorrà i eslovaca, Pere Pastor i Alena Polackova, respectivament, la sentència condemnatòria "constitueix en si una reparació suficient pels danys morals soferts".

Privacitat

Segons la sentència, els tribunals espanyols "no van arribar a un equilibri just entre els drets en joc": el de la privacitat de les demandants (recollit a l'article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans) i el dret a la propietat de l'ocupador.

Sobre la instal·lació de càmeres secretes per controlar els empleats, el dictamen recorda que no es va complir la llei de protecció de dades personals, que inclou "l'obligació d'informar-ne de manera prèvia, explícita, precisa i inequívoca" els empleats.

Les demandants, defensades per l'advocat de Barcelona José Antonio González Espada, van ser informades el febrer del 2009 d'unes pèrdues en existències d'entre 7.780 i 24.614 euros al mes pels responsables d'aquest establiment de la cadena familiar de supermercats identificada com a MSA.

Per això, el 15 de juny del 2009 es van instal·lar càmeres de vigilància per controlar l'entrada i la sortida del local, amb el coneixement dels empleats, i altres d'ocultes per descobrir els possibles robatoris dels empleats a l'àrea de les caixes.

Van reconèixer els robatoris

A finals de juny les caixeres van ser convocades a reunions individuals per visionar els vídeos i van admetre "haver ajudat companys de feina i clients a robar productes i a fer-ho ells mateixos".

Notícies relacionades

Segons les càmeres secretes, les caixeres escanejaven els productes de les cistelles i després els anul·laven. A més, les empleades "permetien a clients i companys abandonar la botiga amb productes pels quals no havien pagat".

El Govern espanyol podrà demanar la revisió del cas en un termini de tres mesos.