LES VÍCTIMES S'ORGANITZEN

Un advocat atrapat per la neu llança una plataforma d'afectats

El lletrat Antonio Rodríguez sosté que es poden reclamar indemnitzacions per danys morals i despeses

L'Audiència de Burgos va condemnar la concessionària a pagar 150 euros per cotxe en la nevada de febrer del 2004

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Un advocat de Zamora, Antonio Rodríguez, atrapat durant 15 hores a l’AP-6 per la nevada, ha llançat una plataforma d’afectats per reclamar conjuntament indemnitzacions a la concessionària Iberpistas «pels danys morals i les despeses ocasionades» als ocupants dels més de 3.500 vehicles afectats. Tot i que la iniciativa només s’ha difós a través dels comptes de Twitter seus i del seu despatx, DyR Abogados, el lletrat va explicar que ja ha rebut correus i missatges de desenes d’afectats disposats a sumar-s’hi.

«El que vaig viure directament va ser un caos total. No hi havia ningú al capdavant i si hi havia algú ho estava fent fatal», explica el lletrat, que va sortir de Madrid cap a Zamora a les cinc de la tarda i una hora i mitja després va quedar atrapat sense que cap indicació dels cartells lluminosos advertís del risc. No va ser fins a les quatre de la matinada que es van acostar al seu vehicle uns soldats de la UME que amb pales van treure la neu que el bloquejava, però «no va servir de res perquè no podien alliberar els cotxes que tenia al davant amb aquests mitjans», es va queixar.

El precedent

Rodríguez creu que hi ha matèria per reclamar. Iberpistas, la concessionària filial d’Abertis, que, segons ell, «no va complir amb les seves obligacions, ja que en cap moment va indicar que hi havia condicions meteorològiques tan adverses, tan sols que les màquines estaven escampant sal. ¿No haurien d’haver avisat abans d’entrar en una via d’alta capacitat?», es preguntava. Rodriguez cita antecedents. Com la sentència de l’Audiència Provincial de Burgos, que va condemnar Europistas, la concessionària de l’AP-1, a pagar 150 euros per vehicle en concepte de danys morals en la nevada de febrer del 2004, en què centenars de vehicles van quedar atrapats a l’AP-1. El veredicte va ser posteriorment ratificat el 2010 pel Tribunal Suprem.

L’alt tribunal va confirmar que la concessionària no va informar adequadament els conductors, ni va utilitzar «tota la maquinària i les advertències lluminoses en un temps raonable», ni va reforçar el tram on es va produir l’embús. 

Les despeses

El lletrat considera que també es poden reclamar les despeses en què hagi incorregut la víctima, com per exemple els diners gastats de més en gasolina, els perduts per no arribar a temps a la feina o l’hotel on els afectats es van veure obligats a passar la nit. Així ho va contemplar una altra sentència que va condemnar a indemnitzar amb un total de 15.000 euros 90 conductors bloquejats el 2008 a l’autopista de peatge que comunica Lleó amb Astúries (AP-66).  

Notícies relacionades

El mateix dissabte a la nit, quan estava caçat a l’embús, Rodríguez va tuitejar reiterades vegades recomanacions als automobilistes perquè recollissin totes les proves que poguessin: des del rebut del peatge fins a fotos on es pogués indentificar l’autopista, la geolocalització de Google Maps, etc.

Els promotors han batejat la plataforma com a afectadosporlanevada.es. i avui ja estarà operativa a internet, segons assegura  Rodríguez, que va ressaltar que no es cobrarà res prèviament. «Solament un percentatge quan surti la sentència». El cas serà portat per un altre advocat del bufet perquè «l’empipada monumental» que té podria –va dir–, encegar-lo en els tribunals.