DES DE FA UNA SETMANA

Desapareguda al Perú una turista resident a València

La noia va ser vista per última vegada el dia 1 quan es dirigia a unes ruïnes a Cusco

Va marxar de vacances en pla motxiller el mes d’octubre passat i quan se li va perdre el rastre era a Cusco. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Efe

La família ha denunciat la desaparició al Perú de Nathaly Salazar, una noia d'origen equatorià resident a València que va viatjar a Cusco i de qui no es tenen notícies des de l'1 de gener. La família, que és originària de l'Equador encara que viu a València fa 15 anys, ha manifestat "angoixa" per aquesta desaparició i ha criticat que fins aquest dilluns no s'hagi organitzat una recerca.

Alejandra Ayala, mare de Nathaly, ha anat aquest dilluns al consolat del Perú a València per ratificar la denúncia per la desaparició de la jove de 28 anys, que havia viatjat sola al Perú, on estava fent turisme des del 24 d'octubre i amb qui parlava "tots els dies".

Juntament amb el seu marit, Marcelo Salazar, i gràcies a l'ajuda econòmica d'amics i familiars, Alejandra viatjarà dimecres que ve al Perú per "fer tot el possible" per localitzar la seva filla: "Ja no podem esperar més", ha reconegut. "Mai ha deixat de comunicar-se amb nosaltres, sempre estava en contacte i ens saludava per Whatsapp amb un 'hola caracola'", ha afegit per indicar que contactava diàriament tant amb ella com amb el seu pare o les seves germanes Tamara, de 27 anys, i Lizethe, de 18.

Excursió a unes ruïnes

L'última vegada que va parlar amb Nathaly, que ha estudiat Educació Física, va ser l'1 de gener, quan els va felicitar l'any nou i els va comunicar que l'endemà "tenia previst fer una excursió a unes ruïnes arqueològiques" a Maras. "Al no trucar-nos la nit del dia 2 ens vam imaginar que no hi hauria cobertura, però van passar els dies i seguia sense contactar amb nosaltres. Pensava que alguna cosa passava", ha relatat molt emocionada Alejandra , que ha indicat que el dissabte 6 de gener a la matinada els van dir des de l'hostal on estava allotjada que "les seves coses eren a l'habitació".

Segons ha explicat, les càmeres de l'hostal Pariwuana van gravar com sortia, canviava un bitllet de cent sols i es dirigia a l'autobús que anava a portar-la a les ruïnes. L'hostal va presentar una denúncia de desaparició davant la Policia i Montse, una amiga de Nathaly també motxillera, va anar al consolat d'Espanya al Perú "per veure què estava passant". "El cònsol va moure el tema i ens va dir que avui dilluns anava a començar una recerca més a fons", ha relatat.

Notícies relacionades

El 2 de gener va caure un pont de vianants sobre el riu Apurímac, a la regió de Cusco, al sud-est del Perú, després de l'increment del cabal per les intenses pluges, i almenys cinc persones van morir i més de deu estan desaparegudes. La Policia "ha descartat" que la seva filla pugui estar entre els desapareguts, segons ha indicat Alejandra, que ha assegurat que estan "angoixats".

"¿I si ha tingut algun accident, li ha passat alguna cosa o necessita ajuda?", s'ha preguntat per assenyalar que la seva filla, que és "molt aventurera" i a qui li encanten els animals, sempre havia volgut conèixer països de Llatinoamèrica, entre ells l'Equador, on va néixer. "La seva il·lusió era muntar un hotel a l'Equador", ha assenyalat.