TEMPORAL DE FRED

Reoberta l'AP-6 a Àvila després d'hores de bloqueig per la neu

Desenes de famílies han passat la nit al cotxe atrapades a l'autopista

Efectius de la Unitat Militar d'Emergències han treballat per alliberar els vehicles bloquejats

La nevada manté tancades carreteres d’Àvila, Madrid, Segòvia, Sòria, Salamanca, Lleó, la Rioja i Extremadura, amb milers de conductors atrapats als cotxes. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

Efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han aconseguit obrir completament, poc abans de la una del migdia, l'autopista AP-6 al seu pas per Àvila, on centenars de persones han passat la nit atrapades per la gran acumulació de neu a la calçada. Ben aviat, tots els vehicles podran circular. Els soldats, especialitzats en rescats, han anat obrint pas pràcticament a mà fins a arribar als cotxes bloquejats a l'autopista de peatge, fins que a les 12.57 han informat que el pas havia quedat lliure.

Desenes de famílies havien passat la nit atrapades als seus cotxes per la nevada, entre els quilòmetres 71 i 79, a la província d'Àvila, un tram que va quedar totalment impracticable i sense que les màquines llevaneu poguessin avançar. El temporal de neu avança aquest diumenge cap a l'est de la península Ibèrica, on en principi no està causant incidències tan greus. Gairebé tot Espanya està en alerta per nevades, allaus, pluges i mala mar.

A la mateixa AP-6, en un tram a l'altura de Villacastín (Segòvia), també es van haver d'habilitar durant la nit punts d'atenció a automobilistes bloquejats, que van poder circular abans que es fes de dia. A les mateixes hores, també s'obrien l'autovia de Leitzaran (A-15) i la N-121A (Pamplona-Behovia), a la província de Guipúscoa, on també havien quedat vehicles atrapats per la forta nevada.

Fotografia facilitada per un conductor retingut a l'AP-6.

Amb tot, el director general de Trànsit, Gregorio Serrano, al seu compte personal de Twitter, ha advertit que es preveu que segueixi nevant a la zona i ha instat els automobilistes a prendre totes les precaucions al volant.

Serrano ha recomanat als conductors que no circulin per la meitat nord del país sense informar-se del temporal de neu a les carreteres, ja que aquest diumenge continuaran els problemes de circulació en aquestes vies. 

Falta de previsió

Poc abans que els últims cotxes atrapats per la neu comencessin per fi a circular, el PSOE ha acusat el Govern de "falta de previsió" i "mala gestió una vegada més" al no haver habilitat un dispositiu adequat davant les nevades, i ha anunciat que demanarà explicacions als titulars de Foment i Interior.

En un comunicat, el secretari de Transports i Infraestructures del PSOE, Pedro Casares, sosté que "les nevades d'aquest cap de setmana no han sorgit del no-res, els serveis meteorològics ho havien advertit al llarg de tota la setmana, però hi ha tornat a haver ineptitud i irresponsabilitat per part de l'Executiu". Casares ha recordat que el gener de l'any passat molts conductors també van quedar atrapats per una nevada i "l'única resposta del Govern davant la situació va ser dir que havia sigut inevitable", però el PSOE opina que "aquella vegada no ho va ser i ara tampoc".

Atrapats als cotxes

El ciutadà gallec José Rúas, un dels afectats, ha explicat a Efe que ha hagut de passar la nit al seu vehicle a El Espinar amb la seva dona i els seus dos fills, a l'altura del quilòmetre 62 de l'AP-6, en sentit Galícia.

El mateix els ha passat a molts altres viatgers que estan ocupant els tres carrils de la dreta de la via. El quart, explica, és ple de neu. Rúas es va trobar amb problemes de circulació ahir al vespre, a les vuit, quan va sortir del túnel de Guadarrama.

Llevaneus bloquejades

"Fins al túnel la circulació era lenta, en tercera, quarta marxa", explica Rúas. Però a la sortida del túnel, cada hora van aconseguir circular 500 metres. A les vuit del vespre ens hem mogut un quilòmetre, i des de les deu no ens hem mogut". Per passar la nit s'han arreglat "més o menys", utilitzant roba del maleter.

Notícies relacionades

Des del seu vehicle, Rúas ha vist efectius de l'UME i de la Guàrdia Civil examinant la zona, però per ara no han aconseguit resoldre la situació les màquines llevaneu. "Han intentant passar diverses llevaneus, però no tenien lloc i han quedat atrapades", afegeix.

En sentit Madrid, apunta, sí que hi ha circulació malgrat la nevada copiosa. "Passen a poc a poc", indica. Rúas explica que diversos conductors s'han queixat que van demanar que s'obrissin les mitgeres per emprendre el retorn a Madrid i no se'ls va autoritzar.