primers efectes del temporal

Mor una dona a causa d'un cop de mar a Astúries

Un total de 46 províncies es troben aquest dissabte amb avisos per fenòmens meteorològics adversos

La mala mar i les nevades a cotes baixes afectaran pràcticament tota la península Ibèrica

zentauroepp41467031 graf037  ribadeo  lugo   03 01 2018   una mujer fotograf a e180106132258

zentauroepp41467031 graf037 ribadeo lugo 03 01 2018 una mujer fotograf a e180106132258 / Eliseo Trigo

2
Es llegeix en minuts

Una dona de mitjana edat ha mort aquest dissabte a San Juan de Nieva (Astúries) a causa d'un cop de mar quan practicava esport, segons ha informat el Servei d'Emergències del Principat d'Astúries (SEPA). Sembla que la dona va caure al mar amb un company al ser arrossegats per una onada a la desembocadura de la ria d'Avilés mentre corrien, si bé l'home va poder sortir i avisar els serveis d'emergència.

Un dels bombers i un agent de policia local del municipi de Castrillón, al qual pertany el nucli de San Juan de Nieva, que es van desplaçar al lloc de l'accident també van caure al mar amb el company de la víctima mortal al ser arrossegats per una altra onada quan intentaven localitzar-la. El bomber va poder sortir pels seus propis mitjans, mentre que les altres dues persones van haver de ser rescatades per l'helicòpter del SEPA, que posteriorment també va aconseguir trobar la dona.

Els serveis d'emergència van intentar reanimar la dona durant una hora, però no van poder fer res per salvar-li la vida.

El bomber va resultar il·lès, mentre que el company de la dona i l'agent de la policia local van resultar ferits lleus i van ser traslladats a l'Hospital d'Avilés.

Pasteres a l'Estret

Mentrestant, al sud, efectius de Salvament Marítim treballen per localitzar una pastera amb 36 persones a bord que va a la deriva en principi en aigües marroquines. Una altra embarcació d'aquest mateix servei, la Salvamar Arcturus, ha rescatat a primera hora una pastera amb 17 persones que ha sigut traslladada al port gadità de Tarifa, enmig del fort onatge. De fet, encara que a l'Estret no hi ha cap avís de mala mar, les connexions marítimes per catamarà entre Cadis i els municipis de Rota i El Puerto de Santa María estan suspeses a causa de les condicions meteorològiques i les prediccions sobre el temps.

El temporal referma

Un total de 46 províncies, a més de la ciutat de Melilla, es troben aquest dissabte subjectes a avisos per fenòmens meteorològics adversos com nevades, onatge, pluges, tempestes, vents o allaus. En 25, l'alerta és per la presència de neu en cotes de 400 a 700 metres al nord peninsular (menys a Catalunya, que estarà en 1.000) i de 700 a 1.000 metres al sud.

La predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indica que el més significatiu d'aquest primer dissabte de gener i últim del període nadalenc seran les nevades persistents a les muntanyes i àrees pròximes, l'alt Ebre i el Cantàbric oriental; les pluges constants o fortes als litorals català, cantàbric oriental i andalús, i les ratxes de vent molt fortes en zones de les Canàries.

Notícies relacionades

La neu pot arribar a un considerable gruix en zones de muntanya de la meitat nord i àrees pròximes. On més nevarà serà a la zona ibèrica de la Rioja, que té l'avís vermell (risc extrem per fer activitats a l'aire lliure) per acumulacions de fins a 45 centímetres de gruix a partir dels 500 metres.

A Navarra, la neu ja ha obligat a tallar una carretera de la xarxa secundària i en tres més ha imposat l'ús de cadenes, ha informat el Govern Foral. La via tancada al trànsit és la NA-7510 (a San Miguel de Aralar), que està tallada per la neu des del quilòmetre 4.