el principal agressor sexual

Abel Pérez, el Joaquim Benítez del 'cas Maristes' de Xile

Aquest religiós espanyol va ser el primer denunciat i és el que acumula el gruix de les acusacions

Va confessar el 2010 però l'orde es va limitar a recollir-lo a la seva residència i no ho va comunicar a la justícia xilena

zentauroepp41494747 maristas  abel perez180106183935

zentauroepp41494747 maristas abel perez180106183935

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abel Pérez Ruiz és el professor de Matemàtiques amb qui ha esclatat l'escàndol de pederàstia a les escoles maristes de Xile. L'emissió d'un reportatge del Canal T13, a finals del mes d'agost passat, que incloïa el testimoni d'Hernán Martínez -un exalumne que assegurava haver patit abusos per part de Pérez- va obrir la capsa de Pandora.

L'organització marista, no obstant, estava al corrent dels abusos d'aquest germà des del 2010. Aquell any, una família va comunicar a l'orde educatiu que el seu fill havia sigut agredit sexualment per Pérez. A Xile acabava d'explotar el 'cas Karadima'. Aquest sacerdot ben connectat amb les classes altes xilenes va ser acusat de pederàstia i la notícia va commocionar el país. En aquest context de sensibilització social davant els abusos sexuals, Pérez va confessar.

L'orde va decidir apartar-lo de la docència als 63 anys i enviar-lo al Perú. Però no va informar la justícia xilena. Després de l'emissió del reportatge a l'agost, els maristes van fer que tornés de nou a Santiago de Xile. Ara és a la Casa Provincial, la residència de l'orde, amb Jesús CastañedaAdolfo Fuentes i Armando Alegría, tres germans acusats també de pederàstia. 

L'emissió del reportatge sobre Pérez va motivar una reunió d'exalumnes a l'institut Alonso Ercilla de Santiago de Xile el 14 de setembre. Allà van prendre la paraula diversos homes que, públicament, es van identificar com a víctimes del germà Pérez. Però també es van sentir més noms d'agressors sexuals. El primer a sincerar-se va ser Jaime Concha, que va ser atacat reiteradament per dos docents –Pérez i José Monasterio– mentre va estudiar en aquesta escola entre el 1973 i el 1980. La revista 'The Clinic' va publicar nous testimonis de víctimes que detallaven abusos que concernien més germans. 

Arran de la trobada a l'Ercilla, epicentre de l'escàndol, es va recordar també un precedent ocorregut durant la dècada dels 90 al mateix centre. Miguel Ángel Katalinic, un professor laic que havia estudiat al mateix col·legi i havia deixat a mitges el seu ingrés a germà marista, va ser expulsat per mantenir relacions sexuals amb un alumne. Anys més tard, va ser detingut per possessió de pornografia infantil. Va emergir també l'episodi de Luis Cornejo, un germà xilè que ha acumulat vuit denúncies per abusos perpetrats en un col·legi marista de Quillota (Xile) i que actualment es troba en estat vegetal al ser apunyalat a Bolívia en circumstàncies no aclarides. 

Quaranta anys sota sospita 

Notícies relacionades

Pérez va començar a exercir de professor el 1974. Fins al 2010 va estar en contacte amb alumnes de diversos col·legis maristes. També va ser enviat a Bolívia. Va exercir sobretot a l'Ercilla i a l'escola de La Pintana –una de les zones més pobres de Xile–. Contra Pérez hi ha 19 denúncies d'alumnes dels dos centres. Unes quantes d'aquestes, per abusos perpetrats entre el 2006 i el 2008, segueixen vigents. La llei xilena, semblant a l'espanyola en aquest aspecte, prescriu tots els delictes sexuals que la víctima no hagi denunciat abans de complir els 23 anys. 

Sobre la resta de docents investigats per pederàstia no han recaigut denúncies no prescrites. A Xile la situació és semblant al que va passar amb el 'cas Maristes' destapat per aquest diari: dels 12 professors denunciats a Espanya, únicament Joaquim Benítez, el professor d'educació física de l'escola de Sants-les Corts de Barcelona, serà jutjat. Benítez, com Pérez a Xile, també va ser el primer docent denunciat, l'autor d'una confessió silenciada pels maristes, qui ha acumulat més denúncies i el que va fer saltar pels aires el mur que tapava els abusos comesos per altres docents.