la legalització d'una droga

EUA retira la protecció d'Obama a la nova indústria de la marihuana

El fiscal general insta els advocats de Justícia a utilitzar totes les armes al seu abast perquè es compleixi la llei

La decisió arriba dies després que Califòrnia legalitzés la marihuana recreativa

zentauroepp41453297 employees wait behind the counter at harborside  one of cali180101174613

zentauroepp41453297 employees wait behind the counter at harborside one of cali180101174613 / ELIJAH NOUVELAGE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Fa quatre dies tot era celebració a Califòrnia. Els partidaris de la legalització de la marihuana acabaven d’a-conseguir la seva victòria més important fins ara amb l’entrada en vigor de la nova llei que autoritza la venda, la possessió i el cultiu de cànnabis a l’estat més ric i populós dels Estats Units, el sisè a legalitzar el comerç d’aquesta droga per a fins recreatius.

Però aquesta alegria ha deixat pas a una enorme incertesa. El Departament de Justícia que dirigeix Jeff Sessions va revocar ahir les polítiques impulsades per l’Administració Obama per protegir la nova indústria de la marihuana de la ingerència de les autoritats federals en aquells estats on ha sigut legalitzada. Un gir substancial que deixa el sector en uns inquietants llimbs jurídics.

Aquests llimbs ja existien perquè la marihuana continua sent il·legal en l’àmbit jurídic federal, on està classificada com una droga de categoria 1, igual que l’heroïna, l’LSD o l’èxtasi, substàncies «sense ús medicinal actualment acceptat» i «amb un alt potencial d’abús». L’Administració Obama va resoldre temporalment el dilema a l’ordenar als fiscals federals que fessin els ulls grossos en aquells estats on ha sigut legalitzada. Primer es va abstenir de recórrer als tribunals les lleis aprovades pels estats de Colorado i Washington el 2013 per acabar amb la prohibició i, més tard, el seu Departament de Justícia va emetre un memoràndum instant els fiscals que s’abstinguin de perseguir delictes relacionats amb el cànnabis als estats on ha sigut legalitzat. Com a excepcions es van fixar la venda a menors, el tràfic a càrrec de bandes criminals i el comerç interestatal.

EL SECTOR, EN L’AIRE / Aquelles polítiques van permetre que la indústria es desenvolupés sense gaire por de les batudes dels federals, però amb Donald Trump en el poder la sort del sector ha tornat a quedar en l’aire. Sessions ha afirmat que «la missió del Departament de Justícia és fer que es compleixin les lleis dels Estats Units», i ha maniefstat que la directiva d’Obama «soscava l’Estat de dret i la capacitat de les autoritats locals, estatals, tribals i federals de complir la seva missió». En termes pràctics, ha instat els seus fiscals que recorrin a totes les armes en el seu arsenal jurídic per «desmantellar les organitzacions criminals, fer front a la creixent crisi de drogues i frenar els delictes violents».

El comunicat del fiscal general és prou ambigu per no saber en què es traduirà el canvi de política. Des del seu departament no han volgut aclarir si les noves directrius provocaran un intent de desmantellar la naixent indústria als vuit estats que han legalitzat el cànnabis, a més del Districte de Colúmbia (a Maine i Massachusetts encara no han començat les vendes). 29 estats més han autoritzat la marihuana amb fins medicinals.

Notícies relacionades

Sessions feia temps que suggeria les seves intencions de collar la nova indústria, però ha topat amb la resistència al Congrés de nombrosos legisladors que han acceptat la decisió adoptada en referèndum pels votants dels seus estats. «Anar contra la majoria de nord-americans, incloent-hi una majoria de votants republicans, que volen que el Govern federal es mantingui al marge, és una de les decisions més estúpides que ha adoptat el fiscal general», va manifestar el senador demòcrata per Colorado, Corey Gardner.

Els grups que defensen la legalització sostenen que serà molt difícil desmantellar el sector, però reconeixen que la incertesa legal podria generar confusió i frenar el desenvolupament de la indústria.