"Angoixa" dels metges per la grip: 147 visites en un matí

Els sindicats critiquen la mala planificació i la falta de recursos

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549
zentauroepp41378056 gripe171222170124

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sindicats Metges de Catalunya i CCOO han denunciat l'"extrema angoixa" dels professionals de la salut per la saturació de les urgències dels centres d'atenció primària de Catalunya, que en alguns casos han superat les 100 visites per torn dels metges de capçalera en una situació que qualifiquen d'"insostenible". Precisament aquest dijous, la grip ja és epidèmica a Catalunya.

En declaracions a Efe, el secretari d'atenció primària de Metges de Catalunya, Òscar Pablos, ha explicat que els centres "més saturats" són els d'atenció primària, on els metges poden atendre, en aquestes dates, una mitjana d'entre 35 i 40 persones en un horari ordinari, encara que ha posat com a exemple el CAP de Sant Adrià, on el 2 de gener dos metges van atendre 147 visites en un matí.

"La resposta de Salut per a la grip i el fred és que els metges en lloc de tenir 20 visites programades, en tenen 10 i la resta són visites espontànies", ha lamentat Pablos, que denuncia que d'aquesta forma augmenten considerablement les persones que han d'atendre els metges de capçalera.

25 dies per al metge de capçalera

La Federació de Sanitat de CCOO ha denunciat en un comunicat que la situació és "insostenible" i ha explicat que es donen casos de programació de visites a 25 dies vista per al metge de capçalera, i això fa que l'usuari vagi als serveis d'urgències i es col·lapsin.

Segons CCOO, aquesta situació causa "moments d'extrema angoixa" als professionals sanitaris, ja que "no poden donar un servei no només de la qualitat que seria necessària, sinó fins i tot amb la dignitat que tot usuari mereix".

Les últimes dades del Departament de Salut, publicades el 29 de desembre i que corresponen al període entre el 20 i el 26 del mateix mes, revelen que els centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) han registrat 30.952 visites, un 39,49% més que la setmana anterior i un 22,49% més que la mateixa setmana de l'any passat.

Mala planificació i falta de recursos

Segons Metges de Catalunya, la situació és conseqüència d'una mala planificació i de la falta de recursos, tant humans com materials.

"Durant el període de 2010-2015, es van perdre 889 professionals", ha lamentat Pablos, que ha explicat que hi ha jubilacions que no s'han cobert, interins que se n'han anat i places eventuals que s'han deixat de substituir.

Metges de Catalunya creu que a l'aprimament de la plantilla s'hi ha de sumar que la partida per als centres d'atenció primària no arriba al 17% dels pressupostos de Salut, encara que es recomana que arribi al 25%, i que l'epidèmia de grip "ha arribat una mica abans de quan ho va fer l'any passat".

CCOO considera que l'origen de la situació està en la "no reversió de les retallades en salut", amb molts menys professionals que treballin, llits tancats o pitjors condicions laborals.

Notícies relacionades

No obstant, Pablos creu que es tracta d'una situació de "saturació però encara no de desbordament", encara que considera que "el pitjor està per arribar" i que en les pròximes 2 o 3 setmanes s'arribarà "al pic epidèmic", sobretot amb la tornada a l'escola dels nens, per l'efecte contagi, que farà augmentar el nombre de casos.

Per evitar col·lapsar els centres sanitaris, Metges de Catalunya recomana, en primer lloc, que la gent es renti bé les mans per frenar el contagi, i recorda que no hi ha cap medicament que curi la grip, i per això demana que "la població més jove i sense factor de risc es quedi a casa els primers tres dies i vagi a un CAP si no millora", abans de visitar un hospital.