Els serveis d'urgències als hospitals catalans, al límit per la grip

L'augment de casos porta a obrir una planta a l'Hospital de l'Esperança per alleugerir el del Mar i la Vall d'Hebron

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El CatSalut i el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) han obert una planta amb 16 llits a l'Hospital de l'Esperança per alleugerir els serveis d'urgències dels hospitals del Mar i de la Vall d'Hebron, que es completarà amb 10 llits més el dia 8, davant la previsió que la grip arribi al nivell epidèmic.

Segons informa el CatSalut i el Consorci Sanitari de Barcelona, que conformen la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, la planta amb 16 llits s'opera "amb gestió i personal de la Vall d'Hebron i la col·laboració del Parc de Salut Mar". Aquest reforç es completarà dilluns que ve, dia 8, amb la posada en marxa de 10 nous llits de reforç al Parc de Salut Mar, per fer front a l'epidèmia prevista de grip.

Aquests nous recursos de llits hospitalaris pretenen alleujar les urgències d'aquests dos grans hospitals barcelonins, que aquestes últimes setmanes han registrat una gran afluència de malalts als seus serveis d'urgències, amb diverses hores d'espera per rebre atenció mèdica o proves específiques. L'alerta ja era coneguda, especialment per la incidència entre les persones grans i malalts crònics.

A més, la vacuna antigripal d'aquest any s'ha revelat com a molt poc eficaç davant els virus circulants.

Sense nivell epidèmic per a la grip

Encara no s'ha declarat l'epidèmia de grip a Catalunya (serà quan arribi als 109 malalts per cada miler), però aquests 26 llits s'emmarquen en el denominat Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (Planuc), presentat per l'exconseller Antoni Comín l'abril de l'any passat.

El pla ja va suscitar en el seu moment crítiques per part del Fòrum Català d'Atenció Primària, al considerar que no dedicava prou importància a l'atenció primària, un entorn en què és molt més fàcil establir una relació interpersonal i de reconeixement de les prioritats dels pacients, segons aquesta entitat.

La Conselleria de Salut ha assegurat que els responsables del Planuc del CatSalut han activat un total de 22 plans de contingència a tot Catalunya, per millorar l'atenció continuada i urgent per territoris, encara que no han concretat en què consisteixen aquests plans en xifres de contractació de personal o d'adequació de llits, per exemple.

Desbordats els CAP

Aquests plans de contingència no semblen haver arribat la setmana passada a alguns CAP i CUAP d'atenció primària de Barcelona, que s'han vist desbordats, en molts casos, per la gran afluència de pacients, amb grip o amb altres patologies.

En concret, al CUAP de les Cotxeres Borbó, gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (entitat pública de caràcter local fundada el 1983), el dia 30 de desembre algunes persones van haver d'esperar sis hores per ser ateses, segons va poder constatar Efe.

Notícies relacionades

La sala d'espera d'urgències d'aquest CUAP estava plena de pacients de totes les edats, alguns instal·lats a terra per l'ocupació total de les cadires disponibles.

Altres situacions que també s'han denunciat han sigut les dels CAP de Castellar del Vallès i Premià de Mar, amb més d'un centenar de visites, atesos per un i dos metges, respectivament, segons han denunciat diversos professionals a les xarxes socials.