crim a galícia

El jutge imputa la dona del 'Chicle' per l'assassinat de Diana Quer

El jutge reobre la causa i no descarta la participació de la parella del detingut

Feministes s'enfronten al PP perquè no considera el cas un crim masclista

jcarbo41443247 quer180102200009

jcarbo41443247 quer180102200009 / Lavandeira jr

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Ribeira (la Corunya) ha acordat reobrir la causa judicial de Diana Quer, arxivada de forma provisional fa gairebé nou mesos i que es reprèn arran de la detenció i confessió de José Enrique Abuín Gey, àlies el Chicle, que va conduir els investigadors la matinada del 31 de desembre passat fins a les restes de la jove de 18 anys des­apareguda el 22 d’agost del 2016.

El magistrat cita en la interlocutòria de reobertura del cas la possible comissió d’un delicte de detenció il·legal i un altre d’homicidi o assassinat, així com la possibilitat d’un altre d’addicional d’atemptat contra la llibertat sexual.

L’escrit del jutge afegeix que no es pot descartar la participació en els fets de Rosario Rodríguez, la dona del Chicle, i per això decreta la seva investigació i exposa que és procedent prendre-li declaració. Durant mesos, el testimoni de Rodríguez va servir de coartada a la seva parella, fins que finalment es va desdir del que havia declarat sobre la nit en què va desaparèixer Diana Quer després de l’intent de segrest d’una jove, pel qual el Chicle va ser detingut el 25 de desembre passat.

L’ACUSAT COMPAREIXERÀ AVUI / Així mateix, la interlocutòria inclou la declaració com a testimonis de dues persones més i es fixa per avui, dia 4 de gener, la compareixença del principal investigat, tot i que encara no s’ha confirmat si aquesta es farà de manera presencial o mitjançant via telemàtica ja que el detingut està pres al centre penitenciari de Teixeiro (la Corunya).

Els voltants de la nau industrial abandonada a Asados (Rianxo, la Corunya) on es va trobar el cadàver de la jove madrilenya s’han convertit en un improvisat altar on els veïns dipositen gira-sols, roses i semprevives juntament amb espelmes, algunes de les quals es mantenen enceses malgrat la pluja que no ha deixat de caure sobre l’edifici, ara precintat per la Guàrdia Civil i al qual no es permet l’accés des que el cos va ser retirat.

En una de les espelmes dipositades es pot llegir la següent inscripció: «Et van arrabassar la vida i els somnis, però el teu record sempre estarà present. Totes som Diana. Ni una menys, terrorisme masclista. Asados, Rianxo i Galícia ploren. Nos­altres lluitarem per tu. Justícia. Descansa en pau, Diana».

VIOLÈNCIA MASCLISTA / L’exigència de nombrosos col·lectius ciutadans i juristes que agressions com la soferta per Diana Quer siguin considerades violència masclista, categoria que el Govern espanyol circumscriu a l’àmbit de la parella, va provocar ahir un enfrontament entre feministes i el PP. La Plataforma Feminista Gallega d’Ourense va qualificar de «vergonya» les declaracions de la diputada popular Ana Vázquez Blanco, en què acusava d’«oportunisme» Ciutadans per vincular el masclisme i el crim de Diana.

Notícies relacionades

Vázquez, portaveu adjunta del PP a la Comissió Mixta de Seguretat Nacional, va culpar a Twitter d’«oportunisme polític» la portaveu d’Igualtat de Ciutadans, Patricia Reyes, després que aquesta compartís a través del seu compte un article relacionat amb l’assassinat de Diana Quer. A més de posar en qüestió l’al·lusió al masclisme, en el seu tuit, la popular recordava a Reyes que «també són dos homes els que salven la segona víctima del Chicle el dia de Nadal».

La Plataforma Feminista Gallega va recordar a la diputada popular –i a «qui pensi com ella»– que «no és per oportunisme, ni polític ni de cap altre tipus», pel que diferents col·lectius es van concentrar arran d’aquest cas, sinó perquè les dones estan «fartes que se’ls assassini pel fet de ser dones». També va criticar que es «culpabilitzi» les dones «pel fet d’anar soles, per la roba que es posin o pel que facin». «Cridem perquè ens volem vives i lliures i perquè ens hi va la vida en això», indica la plataforma a través d’un comunicat, «el simple fet que tractin això com a oportunisme ofèn i fa vergonya aliena».