COMUNITAT DE MADRID

Madrid congela les tarifes de metro, autobusos, taxis i l'aigua el 2018

La Comissió del Taxi va rebutjar canviar alguns aspectes tarifaris

També es congelen les tarifes del Canal de Isabel II

zentauroepp23915838 gra207  madrid  14 10 2013   decenas de taxis hacen cola est171229113957

zentauroepp23915838 gra207 madrid 14 10 2013 decenas de taxis hacen cola est171229113957 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

Les tarifes del transport públic a la Comunitat de Madrid (com el Metro i l'EMT) tornaran a estar congelades el 2018, igual que en el cas del sector del taxi. Els pressupostos regionals del 2018 tornen a contemplar la congelació de tarifes en els títols de transports oferts per la Comunitat de Madrid, igual com ha passat els últims anys.

En el cas del taxi, la Comissió de Preus del Taxi de la Comunitat de Madrid va rebutjar al desembre la proposta de l'Ajuntament de Madrid de modificar determinats aspectes del règim tarifari a l'entendre que implicava una "pujada de preus" en trams com el cost del servei nocturn i en festiu.

Fonts del Govern regional van indicar llavors que es va formalitzar el rebuig al canvi tarifari proposat pel consistori, a l'entendre que no era bo per al sector en el context actual, marcat per la competència amb el sector VTC, una "pujada de preus". Per això, s'optava per mantenir les tarifes "congelades".

Petició consistorial

L'Ajuntament de Madrid va proposar a la Comissió de Preus crear el 2018 una nova tarifa des de les grans estacions i els recintes firals que incloïa la baixada de bandera i el cost d'1,68 quilòmetres de recorregut, amb cost inicial de 7,5 euros, i suprimir amb això el suplement que s'aplicava actualment.

El consistori apostava per "congelar" la majoria de tarifes però se sol·licitava una pujada de tarifa nocturna i de caps de setmana del 0,4%, d'acord amb l'IPC del sector del transport.

La proposta del consistori implica suprimir el suplement actual per a viatges amb destí Ifema i les grans estacions d'autobusos i trens (Méndez Álvaro, Avenida de Amèrica, Atocha i Chamartín). En el seu lloc, s'instava a crear una nova tarifa de viatges amb origen a aquests destins valorada en 7,5 euros i que inclou la baixada de bandera, l'antic suplement de 3 euros i el cost d'1,68 quilòmetres de recorregut.

Pel que fa a la tarifa 2, de dilluns a divendres no festius, de 21 a 7 hores, i els caps de setmana i dies festius complets, es demanava incrementar en un 0,4% -l'augment de l'IPC del transport urbà- per incentivar la presència més gran de taxis als carrers en aquests horaris. Els preus proposats eren de 2,95 euros la baixada de bandera, 1,20 euros per quilòmetre i 23,60 euros per hora.

L'aigua, congelada

El Canal de Isabel II també congelarà aquest any les tarifes d'aigua per a les llars madrilenyes, mesura que aplica per tercer any consecutiu, i ampliarà com a beneficiaris de la tarifa social els pisos tutelats o les vivendes comunitàries gestionades per institucions públiques o privades sense ànim de lucre. La proposta es va aprovar al consell d'administració i a la junta general d'accionistes.

Notícies relacionades

L'empresa pública ha inclòs en l'àmbit d'aplicació de la tarifa social les prop de 500 vivendes comunitàries o pisos tutelats que actualment estan registrats a la Conselleria de Polítiques Socials i Família de la Comunitat de Madrid.

Tots ells passaran així a pagar 4 euros mensuals per un consum de 417 litres diaris, és a dir, comptaran amb una reducció del 75%. La mesura afavorirà més de 110 entitats socials que acullen, atenen i protegeixen més de 3.400 persones a la regió.