MADRID

Una 'drag queen' desfilarà en la cavalcada dels Reis Mags de Vallecas

Hi haurà una carrossa per la "normalització" LGTBI, però no serà la principal

Els convocants han decidit disfressar de peluixos les 'reines magues'

orgullo

orgullo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La participació a la cavalcada dels Reis d’Orient del districte madrileny de Puente de Vallecas d’una carrossa en què desfilarà la drag queen La Prohibida ha provocat una nova polèmica nadalenca al denunciar el Partit Popular (PP) i Ciutadans (C’s) que el 5 de gener –vigília de l’epifania del Senyor– no és el dia més apropiat per llançar missatges aliens a Nadal. Al final, el col·lectiu LGTBI implicat 

–Orgullo Vallekano– ha decidit vestir les seves reines magues d’animals de peluix, en un intent de fer callar les crítiques.

Sota el lema Tod@s somos las reinas de nuestras vidas, aquesta comitiva  recorrerà els carrers del barri amb el beneplàcit del regidor president de la Junta de Puente de Vallecas, Francisco Pérez, membre de l’equip d’Ahora Madrid. Pérez va haver d’aclarir que no hi hauria una carrossa només per a drag queens al comboi, tot i que una drag aniria dalt d’una d’elles. Així mateix, segons la seva explicació, la d’Orgullo Vallekano serà només una més entre els 23 col·lectius i 16 carrosses d’aquest any. «L’organització té especial cura amb el respecte a les il·lusions i les tradicions infantils», puntualitzava el regidor president. «Per aquest motiu, la Junta Municipal ha fet les indicacions pertinents perquè tant la decoració de les carrosses com el vestuari dels participants siguin respectuosos», afegia per acabar.

El concurs de La Prohibida, que estarà flanquejada per la cabaretera Roma Calderón i l’artista de hip hop Dnoé Lamiss, va ser avançat pel diari El Mundo, tot i que després es va subratllar que la taula de la igualtat de Vallecas només era un més dels col·lectius convocants de la comitiva i que la carrossa era «una carrossa més», amb tres Reis Mags representats per una dona blanca, una altra negra i una drag queen, en una mena d’oda a aquest barri «multicultural, mestís, inclusiu i treballador». Malgrat l’explicació, hores després s’anunciava la nova indumentària, encara que el debat públic sembla que encara no s’ha acabat.

Diversos recorreguts

La cavalcada oficial de la ciutat recorrerà la Castellana des de Nuevos Ministerios fins a Cibeles, i aquest any s’ha homenatjat els inventors. A més d’aquesta, les Juntes Municipals compten amb autonomia per organitzar les pròpies de barri al seu gust, tal com ha fet Vallecas.

Aquest barri –igual que San Blas-Canillejas– ja va optar el primer any de mandat de Manuela Carmena per representar Melcior, Gaspar i Baltasar com a dones. De la mateixa manera, també l’alcaldessa va apostar aquell any 2016 per vestimentes pintoresques per als Reis. El tuit de protesta que va escriure l’exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo –amb la frase «no t’ho perdonaré mai»– es va convertir llavors en tendència a les xarxes socials.

    

Notícies relacionades

Ahora Madrid ha rebut el suport de polítics del PSOE. La diputada socialista a l’Assemblea de Madrid Carla Antonelli va saludar la decisió com «una representació més de la diversitat» que «ajuda a visibilitzar els nens trans i LGTBI».

Davant d’aquests posicionaments, el portaveu del grup municipal del PP, José Luis Martínez-Almeida, va denunciar que Carmena, «autoritzant aquesta cavalcada, segueix en la línia que va iniciar fa dos anys i mig de desnaturalitzar el Nadal». Per la seva part, la portaveu de C’s, Begoña Villacís, opina que el 5 de gener «els nens esperen veure els Reis i el que hauríem d’oferir-los com a ciutat és aquest somni» i fer-lo «al més versemblant possible».