PUNT FINAL AL CAS

El setge al 'Chicle': 495 dies fins a confessar la mort de Diana Quer

José Enrique Abuín ingressa a la presó per "homicidi dolós" després de guiar la Guàrdia Civil al lloc on va llançar el cadàver i la jutge veu indicis que va voler "atemptar contra la integritat sexual o la vida de la víctima"

zentauroepp41452305 diana quer180101154124

zentauroepp41452305 diana quer180101154124 / Lavandeira jr

5
Es llegeix en minuts

Quan havien passat 490 dies de la desaparició de Diana Quer, el 22 d’agost del 2016, el responsable confés de la seva mort va intentar pujar una altra noia al seu cotxe: aquesta s’hi va resistir, va rebre l’ajuda de dos veïns i va identificar l’agressor; a partir d’aquí, tot es va precipitar. 495 dies després d’aquella nit en què Diana no va tornar a casa, la matinada del 31 de desembre del 2017, José Enrique Abuín Gey conduïa els agents fins al pou on havia llançat el cadàver de la noia. Ahir va ingressar a la presó, de moment per homicidi dolós i detenció il·legal, encara que la jutge apunta a indicis que la finalitat «podia haver sigut la d’atemptar contra la integritat sexual o contra la vida de la víctima». Els primers resultats de l’autòpsia encara no han trobat signes de violència, però sí de «criminalitat». Aquest és punt final del cas.

José Enrique Abuín, ’el Chicle’, autor confés de l’assassinat del jove madrilenya Diana Quer, ha arribat als jutjats de Ribeira. / EFE VÍDEO

A DESAPARICIÓ L’últim missatge de Diana: «Acollonida»

Diana Quer, estudiant de segon de Batxillerat de 18 anys, va desaparèixer el 22 d’agost del 2016 després d’una festa popular a A Pobra do Caramiñal, el poble corunyès on solia estiuejar amb la seva mare i la seva germana. A les 2.43 hores envia un missatge a un amic explicant-li que està «acollonida» perquè algú li ha dit: «Morena, vine aquí». Minuts abans havia sigut vista per última vegada, tornant a peu a casa.

PRIMER INDICI Un telèfon mòbil llançat a l’aigua

Les pistes falses i les sospites infundades sobre l’entorn familiar se succeeixen, però el primer indici real arriba el 27 d’octubre. Una mariscadora troba el telèfon de Diana Quer: ha sigut clau en el desenllaç, però no de forma immediata. El seu iPhone 6 va estar actiu fins a les cinc de la matinada d’aquella nit, menys de tres hores després de la seva desaparició. Algú va intentar desbloquejar-lo set vegades abans de llançar-lo a 15 quilòmetres de l’últim lloc on es va veure la noia: el rastreig d’aquest itinerari indica que Diana (el seu telèfon, de fet) va arribar allà en cotxe.

NADAL DEL 2017 Un intent de rapte que acaba bé

Entre les tres i les quatre de la matinada del 25 de desembre, un individu intenta, en tres ocasions, fer que noies que tornaven a casa seva pugessin al seu cotxe a la localitat de Boiro, segons va revelar ahir La Voz de Galicia. Elles s’hi neguen. 18 hores més tard, aquest individu roba a punta de ganivet el mòbil a una altra noia i intenta ficar-la al maleter. Ella s’hi resisteix, demana a crits l’ajuda de dos joves («Xavals, ajudeu-me per favor. Estan intentant segrestar-me») i aquests impedeixen el rapte. La descripció de l’individu (dents prominents) i la identificació del cotxe (un Alfa Romeo amb matrícula acabada en DYN) condueixen cap a un vell sospitós de la Guàrdia Civil, José Enrique Abuín, El Chicle, que és detingut el 29 de desembre juntament amb la seva dona, Rosario Rodríguez.

IMPUNE Les pistes que assenyalen ‘El Chicle’

El delegat del Govern a Galícia, Santiago Villanueva, assenyalava ja el dia 30 Abuín. Segons ell, la relació d’aquest amb la desaparició de Diana Quer «no és una cosa que s’hagi produït de forma accidental», sinó que responia a línies d’investigació que s’havien anat tancant al voltant d’ell. Però no fins al punt de permetre detenir-lo (o de tenir-lo vigilat per evitar l’agressió que va estar a punt de consumar). ¿Quins eren aquests indicis? La proximitat del seu lloc de residència al lloc dels fets. Els seus antecedents: membre de base del clan de narcotraficants d’Os Fanchos (dedicat a mil i una activitats delictives), no només va passar per la presó per tràfic de cocaïna, sinó que va ser acusat de violació per la seva cunyada, bessona de la seva dona: la denúncia no va prosperar perquè la seva dona va proveir de coartada El Chicle. A més, els senyals del seu telèfon i el de Diana Quer el 22 d’agost coincidien, segons La Voz de Galicia. I un Alfa Romeo com el d’Abuín apareixia de forma borrosa a les càmeres de l’autovia AG-11 aquella nit.

No obstant, les proves eren circumstancials i la seva dona li va blindar la coartada, de manera que només va poder ser interrogat, sense cap més resultat. Encara que sense deixar d’ocupar un lloc destacat entre els sospitosos, el jutge va arxivar provisionalment el cas «per no existir indicis suficients per dirigir el procediment contra una persona determinada».

EL PAPER DE LA SEVA DONA Una coartada que aquest cop s’ensorra

El dissabte 30 de desembre a la tarda, la dona del detingut canviava la seva versió i negava que hagués passat amb el seu marit la nit en què va desaparèixer Diana Quer. Després de deixar sense coartada el seu marit, ella va quedar en llibertat. I ell va acabar confessant, diumenge a la matinada, que havia llançat el cos de Diana Quer dins un pou. En un primer moment va sostenir que havia atropellat accidentalment la noia. Segons fonts de la investigació, refutades per l’advocat del detingut, acabaria confessant que va matar la noia mentre aquesta es resistia a ser violada.

EL CADÀVER Al pou d’una fàbrica de gasoses

El diumenge 31 de desembre, a les cinc de la matinada, El Chicle va portar finalment els agents de la Guàrdia Civil fins a una nau pròxima a la casa dels seus pares: una antiga fàbrica de gasoses i botiga de mobles abandonada utilitzada com a punt de venda de drogues. Després de cinc hores de treballs, els agents van rescatar el cadàver de Diana Quer del lloc on havia estat submergit des de feia 16 mesos. L’informe preliminar de l’autòpsia practicada indica que el cos es correspon amb una dona jove, d’entre 18 i 20 anys i de «cabells llargs i fosc».

Notícies relacionades

DAVANT LA JUTGE L’última línia de defensa

El Chicle finalment va comparèixer ahir davant la jutge, que va dictaminar el seu ingrés a la presó sense fiança i incomunicat. Va passar sis hores al jutjat, sense voler declarar per consell de la seva defensa. Segons el seu advocat, «en cap moment s’ha reconegut autor de cap delicte dolós, ni assassinat ni homicidi»,  ni tampoc hi ha ni un sol indici de «delicte contra la llibertat sexual» ni d’«un estrangulament». No obstant, segons el lletrat, Abuín va donar «plena validesa» a la seva declaració davant la Guàrdia Civil. Dibuixant una última línia de defensa, l’advocat va avançar que demanarà una anàlisi de l’estat mental del seu defensat i va al·legar que va col·laborar en la localització del cos de la noia «per mitigar en la mesura del que fos possible el patiment de la família».