NEGRA CRONOLOGIA

El que no ha resolt el 2017: des del crim de la viuda de la CAM al de Susqueda

L'any s'acomiada resolent el cas de la desaparició de Diana Quer, però amb nombrosos crims sense resposta

zentauroepp39855674 gra302  susqueda  girona   29 08 2017   los mossos d esquadr171219181626

zentauroepp39855674 gra302 susqueda girona 29 08 2017 los mossos d esquadr171219181626 / ROBIN TOWNSEND

3
Es llegeix en minuts
Laura Camacho / EFE

L'assassinat de la parella de joves al pantà de Susqueda (Girona) o el de María del Carmen Martínez, viuda del que va ser president de la CAM, són alguns dels crims que el 2017 segueix sense resoldre, malgrat l'afany dels investigadors que tard o d'hora estampen en els seus assumptes el segell de cas tancat. Un any que acaba amb la troballa del cadàver de Diana Quer.

Ho va aconseguir al setembre la Guàrdia Civil amb la carpeta que tenia oberta de l'anomenat crim del xurrer, comès fa 13 anys a Chiclana de la Frontera (Cadis). Els agents van detenir els quatre autors de la mort el 2004 d'aquell matrimoni.

La policia també va trobar al cap de 22 anys l'home que el 1995 havia tirat la seva exdona al riu Sena a dind d'un bagul. Va ser detingut a Utrera (Sevilla).

Crim de pel·lícula

Menys temps -s'ha complert un any fa unes setmanes- ha passat de l'assassinat a sang freda a Alacant de la viuda de l'expresident de l'extinta Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), un crim ple d'elements per convertir-se en pel·lícula i amb un mòbil per si mateix cinematogràfic: la pugna i la disputa familiar pel control de l'empori familiar.

Un assassinat amb un sospitós clar per a la policia, el gendre de la víctima, que va ser detingut i enviat a la presó, i 39 dies després, posat en llibertat. Sobre seu els agents acumulen desenes d'indicis, però cap prova definitiva, perquè de moment no s'ha trobat l'arma.

A les peces d'aquest complicat puzle queden per encaixar moltes incògnites, tot i que els efectius especialitzats a resoldre homicidis no creuen en el crim perfecte.

Els Mossos d'Esquadra tenen sobre la taula un altre cas complicat per resoldre: la violenta mort d'en Marc i la Paula, la parella de joves que van aparèixer morts al pantà de Susqueda a finals de setembre, un mes després de la seva desaparició. Ella, amb un tret de bala al cap, i ell amb ferides fetes amb algun objecte contundent, arma blanca o potser també de foc.

La policia té clar qui va irrompre el 22 de juny del 2016 en un despatx d'advocats del popular barri madrileny d'Usera i va matar a sang freda amb una barra de ferro i un ganivet les tres persones que hi havia al bufet: un client i dues empleades de nacionalitat cubana.

Qüestions amoroses

Després d'un any d'investigacions, els agents d'Homicidis de Madrid han desentranyat el 2017 el triple crim amb un únic presumpte autor material, un exmilitar nord-americà d'origen veneçolà, però que no ha sigut detingut encara. El seu objectiu per qüestions amoroses era el propietari del bufet, precisament el que no era a l'oficina.

Aquests mateixos agents segueixen les indagacions sobre l'assassinat sense resoldre d'una noia de 16 anys a casa seva, al barri madrileny de Tetuan l'1 de novembre. Després que els seus pares sortissin de casa, algú la va assassinar a cops a la seva habitació, possiblement algun noi amb qui tenia relacions, segons creuen els investigadors, que van estrenyent el setge als sospitosos.

Qui va matar al maig a trets al carrer i a plena llum del dia a Madrid Francisco Javier Martín Sáez, conegut com el Niño Sáez, segueix, almenys públicament, sense resposta. La policia està convençuda que, sigui qui sigui l'assassí, el mòbil va ser la venjança.

Rastreig del cos de Marta del Castillo / Arxiu

El cos de Marta del Castillo

El 2017 també deixa dos nous dispositius de recerca del cos de Marta del Castillo, assassinada el 2009. Al febrer els bussos dels GEO de la policia van tornar al riu Guadalquivir i al maig els agents es van centrar en 1.500 metres quadrats de terreny a Camas, però en cap dels dos rastrejos es va obtenir cap resultat.

I l'últim dia de l'any deixa resolt el parador de la jove Diana Quer, buscada des del 22 d'agost del 2016, quan va desaparèixer de matinada a les festes d'A Pobra do Caramiñal (la Corunya), encara que queden molts interrogants per aclarir.

Notícies relacionades

El cas, un dels més mediàtics i televisats dels últims anys, ha fet un gir després de la detenció divendres, 29 de desembre, de José Enrique Abuín per un intent d'agressió comès els últims dies.

Les seves declaracions davant la Guàrdia Civil i el seu pas a disposició davant el jutge en les pròximes hores portarà a tancar el cas, però ja el 2018.