DESPRÉS D'UNA CONSULTA POPULAR

Califòrnia es converteix en el mercat més gran de marihuana lúdica

La venda i el cultiu de cànnabis a l'estat més populós i ric dels EUA és legal a partir de l'1 de gener

jcarbo41438249 california171230203055 / Damian Dovarganes

jcarbo41438249 california171230203055
zentauroepp41453297 employees wait behind the counter at harborside  one of cali180101174613

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Califòrnia ha ocupat sempre un lloc prominent en l’agenda dels activistes per la legalització de la marihuana. Va ser allà on van començar els esforços per acabar amb la prohibició a finals dels anys 60 i també va ser allà on es va estrenar l’experiment del cànnabis medicinal, autoritzat el 1996. Ara tot està a punt perquè Califòrnia vagi una mica més lluny. La sisena economia mundial, amb una població pròxima als 40 milions de persones, es disposa a liberalitzar la marihuana per a ús lúdic. Des d’ahir és legal cultivar-la a casa i comprar-la en comerços autoritzats. El nou marc regulador servirà, a més, per reduir nombroses condemnes de forma retroactiva i esborrar els historials delictius que arrosseguen milers de californians després de dècades de persecució policial.

«És un punt d’inflexió, un moment històric», assegura Tony Newman des de la Drug Policy Alliance, una de les organitzacions més actives en la campanya per legalitzar la marihuana. «L’exemple de Califòrnia servirà com a model per a altres estats. La nova llei regula i taxa amb impostos el comerç de marihuana, però també té un component de justícia social més acusat que el d’altres estats que ajudarà a revertir els danys infligits per la fallida guerra contra les drogues».

En l’última dècada, 450.000 californians han sigut arrestats per delictes relacionats amb la marihuana, una política que ha afectat de forma desproporcionada negres i hispans. Molts han acabat entre reixes, però els seus problemes encara van més lluny perquè, una vegada a fora, el seu historial delictiu els ha tancat les portes de dotzenes de professions, els ha impedit viure en vivendes de protecció oficial, accedir a beques o ha implicat la suspensió dels seus permisos de conduir.

Iniciativa popular aprovada

Aquesta realitat té els dies comptats gràcies a la Proposició 64, la iniciativa popular aprovada en plebiscit per una gran majoria de californians el novembre del 2016. Amb la nova llei a la mà, els més grans de 21 anys podran cultivar fins a sis plantes de cànnabis a casa i comprar fins a una unça (28,5 grams) d’herba als dispensaris autoritzats. No es podrà fumar en llocs públics ni tampoc vendre-la a menys de 300 metres d’un col·legi o un parc infantil. Tampoc es podrà consumir mentre es condueix.

Abans fins i tot de la legalització per a fins lúdics, Califòrnia ja tenia el mercat de marihuana legal més gran dels EUA. El miler de dispensaris de cànnabis medicinal repartits per l’estat generen prop de 2.000 milions de dòlars anuals en vendes. Però amb la nova veta de mercat s’aspira a més. La indústria preveu generar 7.000 milions de dòlars anuals (5.843 milions d’euros), xifra que suposarien uns ingressos fiscals per a les arques estatals pròxims als mil milions. A Colorado i Washington, dos dels primers estats a legalitzar-la, els impostos recaptats han superat de sobres les expectatives inicials, segons un informe de la Tax Foundation. Part d’aquests dinerss s’han reinvertit en programes socials i educatius.

A Califòrnia, les vendes es taxaran amb un impost mínim del 15% que, en algunes jurisdiccions, podria augmentar fins al 45% al sumar-s’hi els impostos locals i estatals. Si bé existeix la temptació de recórrer a elevats gravàmens, els tributs són una arma de doble tall perquè com més alts siguin, més difícil serà acabar amb el mercat negre.

La indústria de la marihuana medicinal parteix amb avantatge en la nova febre de l’or que s’acosta. De moment, l’estat només ha emès 42 llicències per vendre marihuana recreativa a partir d’ahir. Cap dels establiments és a Los Angeles o San Francisco, encara que s’espera que les dues ciutats obtinguin llicències a mesura que prengui forma el nou mercat. «Estem construint un avió en ple vol», deia recentment el senador Mike 

Notícies relacionades

McGuire per referir-se a les dificultats d’aixecar en només alguns mesos el nou marc regulador.

No hi ha marxa enrere

Les pedres a l’horitzó no són molt diferents de les que han enfrontat els cinc estats, més el districte de Colúmbia, que ja han legalitzat el comerç de marihuana. Aquesta droga segueix sent il·legal en l’àmbit federal. Està classificada com l’heroïna i, tècnicament, les autoritats federals tenen potestat per practicar arrestos i desmantellar negocis. Fins ara impera una mena de treva, però la prohibició comporta certes conseqüències insalvables per als nous empresaris de l’herba. No poden obrir comptes en bancs assegurats pel Govern federal ni demanar préstecs, cosa que obliga la majoria a treballar amb grans sumes d’efectiu. A poc a poc, no obstant, els partidaris de la legalització confien a superar els obstacles. No hi ha marxa enrere, insisteixen.