Malgrat la sentència del TC

El Govern endossa el cost de Castor als consumidors

L'Executiu fixa en 96,38 milions d'euros la indemnització en els rebuts del 2018 per a l'empresa de Florentino Pérez

 

  / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la indemnització milionària del Castor no ha frenat que els costos els segueixin pagant els consumidors a través del rebut del gas. ElButlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat els cànons i peatges que el fallit magatzem de gas costarà als consumidors durant el 2018. Encara que l'alt tribunal qualifica d'inconstitucional el recàrrec que des de fa tres anys assumeixen els consumidors, el Govern de Mariano Rajoy preveu seguir cobrant de cara a l'any que ve els costos del fracassat projecte. En total, els consumidors de gas hauran de pagar a través de la factura 96,38 milions d'euros. D'aquests, 80,6 milions es pagaran "als titulars amb dret de cobrament amb càrrec al sistema gasista" de la indemnització del Castor, i 15,7 milions seran per al manteniment que Enagás Transport fa de la plataforma marina i les instal·lacions terrestres, tancades i hibernades.

Notícies relacionades

El Ministeri d'Energia va prendre la decisió el 22 de desembre, l'endemà de la sentència del TC, i va establir els peatges i cànons associats l'accés a tercers de les instal·lacions de gas i la retribució de les activitats regulades per a l'any 2018. L'exconcessionària del projecte Castor, Escal UGS, participada majoritàriament per ACS, de Florentino Pérez, és la principal beneficiada. L'ordre ministerial també estima que, d'acord amb les obligacions indicades en l'article 3.2 del decret llei (aquest avalat pel TC), "es reconeixen els costos provisionals d'operació i manteniment per a Enagás Transport", per a l'any que ve i per valor de 15,71 milions d'euros. Els costos reals s'hauran de justificar amb una auditoria perquè el Ministeri els aprovi amb caràcter definitiu però les xifres es repeteixen gairebé idèntiques des de fa tres anys, quan es van començar a cobrar aquests peatges i cànons derivats del fracassat magatzem Castor .

El cost del manteniment també s'ha qüestionat en els passats exercicis perquè és gairebé similar als costos que tindria si estigués en funcionament i pròxim al de l'únic magatzem de gas submarí operatiu a Espanya, el de Gavina, al País Basc. Des de l'Observatori del Deute a la Globalització i des del Grup Promotor del Judici Popular al Projecte Castor van criticar que Florentino Pérez surti "immune, fins i tot de les sentències del Tribunal Constitucional". En un comunicat, van lamentar que "de nou, gairebé 100 milions d'euros" vagin destinats al pagament "d'un projecte estafa que mai ha entrat en funcionament i que va ocasionar més de mil terratrèmols a la zona".