Informe

Els addictes cada vegada combinen més drogues

L'oenagé Projecte Home alerta de la irrupció del 'chemsex', pràctiques sexuals de risc sota el consum d'estupefaents

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oenagé Projecte Home Catalunya va alertar ahir de la consolidació del policonsum de substàncies, principalment cocaïna, alcohol i cànnabis, i de la irrupció del chemsex –ús intencionat de diverses drogues en contextos sexuals–, que ha emergit en un 2% dels 2.207 casos atesos per l’entitat el 2017. En roda de premsa de presentació de dades de l’organització, el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, va assegurar que s’ha consolidat el «patró» del policonsum, ja que un de cada tres atesos per l’entitat reconeix un consum problemàtic de dues substàncies o més al mateix temps. L’any 2016 la xifra era d’un 36%.

Entre els policonsumidors es manifesta una addicció a la cocaïna en el 85% dels casos, a l’alcohol en un 71% i al cànnabis en un 25%, i Esculies va assegurar que els usuaris atesos són poc conscients dels riscos afegits d’abusar de diverses drogues simultàniament. En declaracions recollides per Europa Press, Esculies va explicar que els consumidors busquen «ampliar i mantenir» els efectes de les substàncies, a la qual cosa se suma també el creixement del consum de psicofàrmacs com les benzodiazepines. Els usuaris atesos tampoc perceben el risc d’addicció a aquestes substàncies.

Més toxicitat

El director del Projecte Home Catalunya va alertar que és més nociu el consum de drogues simultànies que fer-ho per separat, ja que provoquen més toxicitat, pràctiques de risc davant la sensació de sobrietat i més resistència a demanar ajuda. El Carles, un usuari atès pel Projecte Home per policonsum, va assegurar que ell es va iniciar amb l’alcohol, però que després va consumir tota mena de substàncies, i va animar tots aquells que pateixin una addicció que demanin ajuda, ja que el «pitjor error» és no fer-ho.

El Projecte Home també ha detectat en adults que els consums problemàtics de droga es barregen sovint amb altres addiccions com el joc i el sexe, i per això en els últims mesos ha sorgit un nombre més elevat de casos relacionats amb el fenomen emergent del chemsex. Esculies va explicar que és un fenomen que s’ha detectat en entorns urbans com Barcelona, Madrid i València i principalment entre homes de 25 a 40 anys, amb més prevalença en el col·lectiu gai, i que l’Ajuntament de Barcelona ja ho ha considerat un problema de salut pública.

Pràctica d'alt risc

Notícies relacionades

En aquests casos, que Esculies va apuntar que hi ha hagut un nombre d’atesos més elevat en els últims tres mesos, destaquen l’ús de drogues com la mefedrona, metamfetamina, popper, GHB i ketamina, amb un «aspecte psicoestimulant molt fort» i de desinhibició, però que es tracta d’una pràctica d’alt risc que pot comportar un increment de les infeccions de transmissió sexual per no usar preservatiu.

Entre els adolescents i joves de 13 a 21 anys que recorren a Projecte Home, el 81% presenta un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb tabac i alcohol, i l’entitat ha detectat que també abusen de les TIC, principalment el mòbil i els videojocs. L’entitat està adaptant els tractaments per atendre aquestes noves addiccions, així com prevenir a les escoles el risc d’abusar de les TIC a través del seu programa Joc de Claus, en el qual advoquen per «treballar en un bon ús des de petits».