A JAÉN

Una dona mor a les urgències de l'hospital d'Úbeda després d'esperar 12 hores

Al no atendre les crides per megafonia, el personal sanitari va pensar que havia marxat

hospital-san-juan-de-la-cruz

hospital-san-juan-de-la-cruz

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Aurelia D., de 64 anys, va morir el dia 21 de  desembre passat després de passar 12 hores esperant sola en una llitera de l’Hospital San Juan de la Cruz d’Úbeda (Jaén) sense que ningú l’atengués ni s’adonés de la seva presència. La dona, de nacionalitat romanesa, no va atendre els requeriments per megafonia i de viva veu del personal sanitari, que va donar per fet que se n’havia anat, malgrat haver arribat en ambulància des de la seva residència d’avis. La Policia Nacional investiga si la mort es va deure a una possible negligència mèdica, que se suma a la denúncia portada a terme per CCOO sobre la falta de personal a les Urgències d’aquest centre comarcal en un període de gran afluència.

L’hospital ha obert una informació reservada sobre el que va passar  amb la finalitat de recopilar tota la informació els fets. La delegació de Jaén de la Conselleria de Salut, que dirigeix Marina Álvarez, va comunicar en una nota que l’objectiu és determinar les circumstàncies en què es va produir la mort i, a partir de les conclusions de la investigació, «prendre les mesures necessàries perquè fets com aquests no es tornin a produir».

El cos d’Aurelia va ser descobert per un zelador, que al voltant de les tres de la matinada es va adonar que la dona ja no respirava. Ningú sabia qui era. Després de consultar amb els companys d’altres torns, es va comprovar que era la mateixa dona que havia ingressat cap a les 14.20 hores, segons va avançar el diari Ideal de Jaén. La víctima feia una temporada que estava malalta, amb continus trasllats des de la residència de gent gran de Quesada on residia. En aquesta ocasió, un metge de l’asil que la va examinar va decidir que era necessari tornar-la a traslladar a l’hospital comarcal, on va arribar en una ambulància acompanyada per una auxiliar de la residència. Després de l’ingrés, l’auxiliar la va deixar sota la tutela del centre sanitari i va tornar al seu lloc, seguint el procediment habitual de la residència, a l’espera que un familiar passés a tenir cura de la malalta.

Errors en cadena

Notícies relacionades

Però en aquesta ocasió totes les baules de la cadena van fallar. La direcció de l’asil no va aconseguir contactar amb el fill de la dona, que va saber el que havia passat quan la Policia li va trucar per informar-lo de la mort de la seva mare. A més, l’arribada d’Aurelia va coincidir amb un canvi de torn. La dona va estar tot el temps sola a la llitera a la zona d’espera de pacients, i bé per problemes d’idioma o pel seu estat, no va atendre els requeriments del personal d’Urgències.

El cas es troba sota investigació judicial per determinar com podia passar tantes hores sense ser atesa, i les causes de la mort. Aquest cas es produeix just després que CCOO denunciés que el personal d’Urgències del centre sanitari, en una de les èpoques de més saturació de l’any, és aquests dies fins i tot més reduït en nombre que en època de poca afluència. El sindicat afegia que no només falten sanitaris i infermers, sinó també administratius, auxiliars d’infermeria, zeladors i tècnics de raigs X.