'Operació Shopping'

Així és el nou mètode de la màfia xinesa per netejar diners a Espanya: el 'daigou'

Aquest fenomen, més o menys recent, consisteix a comprar articles de luxe fora per vendre'ls a clients en el país asiàtic

Els agents van arrestar el 25 d'octubre a 104 persones en diferents províncies després de més d'un any d'investigacions

Desmantellada una trama xinesa de blanqueig de diners. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

La Policia ha descobert el nou mètode de blanqueig de diners que utilitzen les màfies xineses: el daigou, mecanisme que utilitza la compra d’articles, sobretot de luxe, fora de la Xina per vendre’ls a clients al país asiàtic. A aquesta conclusió han arribat els agents de l’operació Shopping que el 25 d’octubre van detenir 104 persones en diferents províncies després de més d’un any d’investigacions en què finalment es va destapar com alguns empresaris xinesos establerts a Espanya eludien el pagament d’impostos a la Hisenda pública mitjançant l’enviament de beneficis utilitzant els denominats daigou.

La Direcció General de la Policia explica que els daigou són ciutadans xinesos, normalment estudiants que resideixen fora del seu país, i que es dediquen a la venda on line de productes de luxe que adquireixen de forma massiva en establiments exclusius, i que obtenen a canvi una comissió per la seva intermediació.

El 'modus operandi' d’aquesta forma de blanqueig de capitals és el següent: els empresaris xinesos fan entrega de diners en efectiu no tributat als daigou, que, amb aquesta quantitat, adquireixen articles de luxe en establiments comercials per vendre’ls després a la Xina. Visiten establiments de luxe i obtenen fotografies dels articles que exposen en comptes personals de conegudes xarxes socials del país asiàtic per a la seva venda entre particulars. D’aquesta manera contacten amb els potencials compradors, residents a la Xina, que després realitzen el pagament del producte en iuans per mitjà de plataformes de pagament on line. Els productes són finalment enviats i entregats als seus destinataris a través de serveis d’empreses de paqueteria o personalment mitjançant turistes o familiars dels compradors que tornen al seu país.

ELS BENEFICIS 

Notícies relacionades

Aquest canal de comerç reporta diferents beneficis als daigou: venent l’article a un preu superior a l’adquirit en l’establiment a Espanya; reclamant la devolució de l’IVA dels productes adquirits; o mitjançant el canvi de divisa quan el pagament es realitza a través de plataformes de pagament on line marcant un tipus de canvi del iuan i l’euro superior al que cotitza en el mercat financer.

Les transaccions econòmiques entre el daigou i l’empresari es realitzen entre comptes xinesos que no queden registrats oficialment.