POLÍTICA ANUNCIADA EL 17 DE NOVEMBRE

Twitter comença a restringir els missatges d'odi i ultradreta

La plataforma restringeix l'ús de l'esvàstica i cancel·la comptes de polítics xenòfobs

ealos41353867 files  this file photo taken on november 20  2017 shows logo171218195630

ealos41353867 files this file photo taken on november 20 2017 shows logo171218195630 / LOIC VENANCE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Twitter ha començat avui a aplicar les polítiques restrictives dels comptes i missatges que difonen continguts d'odi que va anunciar el 17 de novembre passat, incloent-hi la suspensió dels comptes de polítics xenòfobs britànics. "Avui comencem a aplicar aquestes mesures a tot Twitter. Amb els esforços que fem per ser més agressius en aquest assumpte, pot ser que cometem alguns errors i estem treballant per dissenyar un sòlid procés d'apel·lació", ha explicat la xarxa en un comunicat. 

L'actualització de les regles de la plataforma amplia els seus apartats específics sobre violència i incitació a l'odi a través de les seves publicacions, i fa un pas més enllà de la supressió de la verificació (el senyal blau que qualifica de confiable un compte) d'aquells perfils que difonguin un discurs intolerant, iniciat fa un mes. Així, les noves regles d'ús de la xarxa social especifiquen que els seus usuaris no poden fer "amenaces de violència específiques" ni expressar el desig que una persona o un grup de persones "pateixin danys físics, malalties o la mort", coses entre les quals s'inclou "amenaçar amb actes de terrorisme o promoure el terrorisme". Twitter tampoc consentirà la presència entre els usuaris de persones afiliades a organitzacions que "utilitzin o fomentin la violència contra civils per beneficiar la seva causa", tant dins o fora de la plataforma.

Símbols restringits

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la xarxa social tampoc permet des d'aquest dilluns la utilització d'imatges o símbols "d'incitació a l'odi" tant en la fotografia com en l'encapçalament del perfil, com les esvàstiques (però en canvi manté la tolerància amb la bandera confederada). En altres contextos, hi podran aparèixer però amb un missatge d'alerta previ, si bé les normes podrien variar en funció de les legislacions nacionals, com per exemple l'alemanya, especialment alerta davant els missatges i la imatgeria nazis. A més, tampoc es podrà fer servir el nom d'usuari, nom visible o biografia per "participar en comportaments abusius" com assetjaments dirigits o mostres d'odi contra una persona, un grup o una categoria protegida.

Una de les primeres conseqüències ha sigut la suspensió d'un número indeterminat de cuentas, com la de Jayda Fransen, una coneguda portaveu del moviment xenòfob Britain First cuyos vídeos crítics amb l'Islam han sigut retuitejats sovint pel president dels EUA, Donald Trump, així com la del líder del grup, Paul Golding.