Canvi d'estació

¿Quan és el solstici d'hivern 2017? Data i hora

El fenomen astronòmic es produirà dijous, 21 de desembre, a les 17.28 hores a l'Espanya peninsular

2
Es llegeix en minuts

El solstici d'hivern del 2017 es produirà dijous que ve, 21 de desembre, a les 17.28 hores a l'Espanya peninsular (16.28 hores GMT). L'estació finalitzarà el 20 de març del 2018 amb l'inici de la primavera, per la qual cosa la durarà serà de 88 dies i 23 hores, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional, IGN).

Segons recorda l'observatori, el dia del solstici d'hivern correspon al de menys hores de llum de l'any. Al voltant d'aquesta data es troben el dia en què el Sol surt més tard i el que es pon més aviat. A Madrid, per exemple, el 21 de desembre tindrà 9 hores i 17 minuts de llum, quan el dia més llarg d'aquest any, que és el 21 de juny, va tenir 15 hores i 3 minuts de llum.

Un fet circumstancial no relacionat amb l'inici de les estacions es dona també en aquesta època: el dia del periheli, és a dir, el dia en què el Sol i la Terra estan més pròxims entre si al llarg de l'any. És aquesta proximitat més gran al Sol, tal com indica l'IGN, la causa que la Terra es mogui més ràpidament al llarg de la seva òrbita el·líptica durant l'hivern (segons la coneguda com la segona llei de Kepler) i, per tant, aquesta estació sigui la de menys durada.

En aquesta ocasió, el màxim acostament es donarà el dia 3 de gener del 2018, i la distància serà de poc més de 147 milions de quilòmetres, uns cinc milions de quilòmetres menys que en el moment d'afeli o de més distància (6 de juliol del 2018).

Fenòmens astronòmics de l'hivern

Durant l'hivern, el cel matutí estarà dominat per Mart, Júpiter i Saturn, i el de la tarda, per Urà, al qual s'unirà Venus a mitjans de febrer.

La nit del 31 de gener hi haurà un eclipsi total de Lluna que serà visible a l'Àsia, Austràlia, el Pacífic i l'Amèrica del Nord, però que no serà visible a Espanya. Tampoc a Espanya es podrà apreciar l'eclipsi parcial de Sol que tindrà lloc el 15 de febrer, que sí que serà visible a l'Antàrtida, l'Argentina i Xile.

Notícies relacionades

La primera lluna plena de l'hivern serà el 2 de gener del 2018. I les següents, 29 o 30 dies després. Aquest hivern hi haurà dues llunes plenes més: el 31 de gener i el 2 de març del 2018.

L'hivern també deixarà pluges de meteors. La primera d'aquesta estació i, per tant, de l'any, serà la dels Quadràntids, el màxim pic d'activitat dels quals es dona cap al 3 de gener, i es podrà veure sense necessitat de telescopis.

Temes:

Hivern