Pederàstia a l'església

Un arquebisbe australià defensa el secret de confessió en casos de pederàstia

Una comissió que investiga abusos a l'església planteja al Vaticà que permeti que el celibat sigui voluntari

 

  / AFP PHOTO / WILLIAM WEST

1
Es llegeix en minuts

L'arquebisbe australià de Melbourne, Denis Hart, ha defensat avui el secret de confessió en casos de pederàstia, encara que precisa que no absoldria l'agressor fins que es presentés a les autoritats.

Això va dir Hart, que també és president de la Conferència de Bisbes Catòlics australians, després de conèixer les recomanacions d'una comissió governamental que va investigar durant cinc anys la resposta en institucions públiques i religioses als abusos sexuals contra menors.

La Comissió Real va entregar aquest divendres el seu informe final amb 189 noves recomanacions, que se sumen a les més 200 que va fer anteriorment sobre els casos de pederàstia que es remunten fins al 1920, encara que la majoria van passar a partir del 1950.

L'Església catòlica, amb forta presència a Austràlia, és una de les congregacions religioses investigades.

Entre les recomanacions hi ha instar el Vaticà a canviar aspectes de la llei canònica per permetre que el celibat sigui voluntari i que s'elimini el secret de confessió en els casos de pederàstia.

Hart va comentar als periodistes que el secret de confessió és "inviolable" i que en el cas d'estar davant l'agressor, ell refusaria donar-li l'absolució fins que anés a les autoritats.

L'arquebisbe de Melbourne va reafirmar que ell optaria per respectar el secret malgrat sentir-se "en un terrible conflicte" en cas d'escoltar un cas de pederàstia perquè si no seria excomunicat.

Hart va comentar que es portarien les recomanacions de la comissió al Vaticà a l'assegurar que l'Església catòlica les ha rebut "amb molta serietat" i va admetre que la institució "ha fallat històricament" als nens.

"Tragèdia nacional"

En l'informe final recalca que els abusos als menors en les institucions australianes constitueixen una "tragèdia nacional", al detallar milers de casos d'abusos en què més de la meitat de les víctimes tenien entre 10 i 14 anys quan van ser violades per primera vegada.

Notícies relacionades

Altres recomanacions inclouen la implementació de lleis que penalitzin el fet de no protegir un menor del risc de ser abusat sexualment dins d'una institució, així com d'una estratègia nacional per prevenir aquest tipus de delictes.

Aquest divendres, el primer ministre australià, Malcolm Turnbull, va anunciar que el Govern destinarà uns 40 milions de dòlars (34 milions d'euros) per recolzar l'accés a les indemnitzacions i la creació d'una força per considerar i coordinar les accions després de les recomanacions.