Homicidi a Saragossa

Rodrigo Lanza, a 'Ciutat morta': "Busco venjança, ho tinc clar"

L'arrestat pel crim d'un home a Saragossa també va dir llavors que li van dir "sudaca de merda"

Rodrigo Lanza en el documental Ciutat morta / periodico

2
Es llegeix en minuts

Rodrigo Lanza, acusat pel crim de Víctor Laínez a Saragossa, que va ser condemnat amb quatre joves més per deixar tetraplègic un guàrdia urbà de Barcelona, va advertir que necessitava «venjança per sentir-se bé». Ho va dir en el documentalCiutat Morta, emès a Televisió de Catalunya el 2015 i guardonat pel consistori amb el Premi Ciutat de Barcelona, un treball audiovisual que intentava presentar els fets com un muntatge policial en un cas ple d'errors en el qual no faltaven els maltractaments policials. Lanza es presentava a la cinta com una víctima i va seguir defensant la seva innocència. “Jo busco venjança, ho tinc clar. La justícia per a mi ha perdut sentit i jo em venjaré de tot això. No sé com, no sé si violentament, no em refereixo a una venjança del venjador emmascarat, però sí per tornar a sentir-me bé i dir que he aconseguit una mica d'equilibri». "El que tinc clar és que la justícia no està als jutjats, ni la diu un jutge”, va dir. 

Arran de l'emissió del documental, el Parlament de Catalunya va aprovar una declaració institucional va aprovar una declaració institucional sobre el cas 4-F en què acorda traslladar a la Fiscalia la conveniència de revisar la sentència. Va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que obrís una investigació interna "davant els fets exposats en el documentalCiutat morta", i donada la possibilitat que les persones condemnades "podrien ser finalment innocents".

Després de l'ingrés a la presó de Lanza pel crim a Saragossa, la família de Rodrigo Lanza ha fet públic ara un comunicat amb una versió alternativa dels fets, en què afirma que la víctima va començar l'altercat. Segons aquesta versió va ser Laínez qui "es va quedar mirant fixament Rodrigo" i després de preguntar-li pel seu origen li va contestar "sudaca de merda, torna al teu país". Segons els familiars, Laínez duia una navalla i Lanza li va donar un cop per evitar l'atac amb arma blanca.

Documental qüestionat

Notícies relacionades

L'insult racista també està molt present en les declaracions que va fer Lanza a Ciutat morta sobre els incidents del 4 de febrer del 2006 en una casa okupa del carrer de Sant Pere Més Alt. En dues ocasions, quan denuncia maltractaments físics per part de la policia, també denuncia insults: "Vam entrar [a comissaria] i van preguntar '¿qui són els tres sudaques?". Cap al final de la cinta, recorda un altre episodi: "Me'n recordo que em cridava sudaca de merda. A sobre era un policia que és mulat. Que em digués immigrant sudaca de merdaun mulat era irònic…", explicava.

La detenció de Lanza qüestiona el seu testimoni exculpatori a Ciutat morta, que ha obtingut premis en nombrosos festivals cinematogràfics. Entre altres crítiques, el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha exigit a l'alcaldessa Ada Colau que “demani disculpes públicament al cos de la Guàrdia Urbana i als responsables polítics” que governaven la ciutat quan van tenir lloc els successos denunciats en el documental, tenint en compte que, en la seva opinió, ha quedat acreditada “la manipulació” de l'audiovisual.  L'exalcalde Xavier Trias i el líder del PP de Catalunya, Alberto Fernández Díaz, també han demanat explicacions.