Fi del conflicte

Els examinadors de trànsit desconvoquen la vaga després de pactar amb l'oposició

Tots els grups parlamentaris a excepció del PP pacten una esmena als pressupostos amb el complement que reivindica el col·lectiu

La minoritària UGT deixa la porta oberta a mantenir l'aturada a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Després de cinc mesos d’a­turades i negociacions infructuoses amb la Direcció General de Trànsit (DGT), els examinadors van desconvocar la vaga gràcies a un pacte amb l’oposició. Tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, van acordar introduir una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 amb el complement específic de 250 euros en 14 pagues reclamat pel col·lectiu. 

Els grups parlamentaris firmants de l’acord tenen majoria més que suficient perquè l’esmena pugui tirar endavant, tot i que hauran d’esperar que el Govern central decideixi tramitar els pressupostos. Ara mateix els ha paralitzat davant la falta de suport del PNB i no és probable que tirin endavant abans de sis mesos. 

Davant d’aquesta perspectiva, no és estrany que el president de l’Associació d’Examinadors de Trànsit (Asextra), Joaquín Jiménez, es mostrés cautelós i advertís que els examinadors estaran atents: «El compromís serà definitiu quan el complement específic quedi reflectit a les nostres nòmines» va assegurar. Jiménez també va voler demanar «disculpes» per haver protagonitzat «el conflicte més llarg de l’Administració». 

Encara hi ha la possibilitat que la vaga es mantingui a Catalunya. Fonts d’UGT van explicar que d’entrada no estan d’acord a abandonar l’aturada, ja que el Govern espanyol no hauria accedit a les millores que reclamaven. Encara que la UGT no té una representació majoritària entre els examinadors a Catalunya, aquests es podrien acollir a l’aturada si ho volguessin. El sindicat prendrà una decisió en els pròxims dies. La DGT no va voler valorar l’anunci d’un pacte que el deixa en evidència. El seu màxim responsable, Gregorio Serrano, havia arribat a expressar el seu acord amb les reivindicacions dels examinadors i la impossibilitat de donar-los satisfacció davant el veto del Ministeri d’Hisenda a la pujada.

Acostament infructuós

Notícies relacionades

Tant la DGT com el comitè de vaga van acostar postures en una reunió mantinguda el 14 de novembre passat, però el conflicte es va encallar després que Serrano anunciés que imposaria el 50% de serveis mínims si la vaga es prolongava al mes de desembre. Els examinadors van redoblar el pols registrant la documentació pertinent per ampliar les aturades aquest mes.

El conflicte ha suposat la realització de 65 dies de vaga des del 19 de juny passat, que han causat l’ajornament de més de 210.000 exàmens pràctics per poder obtenir el carnet de conduir i pèrdues de més de 90 milions d’euros per a les autoescoles, segons explica la Confederació Nacional d’Autoescoles (CNAE).