INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La fiscalia demana sis anys per als pares de la Nadia per estafa

El matrimoni es va apoderar d'un total d'1,1 milions, que van usar per a despeses particulars

zentauroepp36633192 nadia nerea blanco garau  con sus padres  fernando blanco y 171212142026

zentauroepp36633192 nadia nerea blanco garau con sus padres fernando blanco y 171212142026

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Lleida demana sis anys de presó i multa per a Fernando Blanco i Margarita Garau per un presumpte delicte continuat d’estafa pel qual s’haurien apoderat de donacions populars per un import d’1.111.317 euros que van anar a parar a l’Associació Nadia Nerea, creada pel matrimoni per recaptar fons amb els quals suposadament havien de tractar la seva filla, Nadia, d’una malaltia rara. Sol·licita així mateix que s’indemnitzi els donants que han reclamat.

El fiscal assenyala que els pares van crear l’associació amb «l’ànim d’obtenir un lucre patrimonial il·lícit» a partir de la situació de la menor, que sí que patia tricotiodistròfia, encara que la seva vida no estava en risc, com havien fet creure els seus progenitors. L’acusació pública assegura que l’associació no va ser més que «una excusa per recaptar fons amb la intenció de destinar els diners al seu propi consum i oci».

Entre el 2010 i el 2016, el matrimoni va concedir nombroses entrevistes en mitjans de comunicació, «i van fer participar la seva filla menor en actes benèfics amb públic en directe». També, segons el fiscal, van fer servir com a «ardits [coneixent-ne la falsedat] diversos arguments, com la necessitat de sufragar tractaments mèdics per a la seva filla o intervencions quirúrgiques als EUA davant el risc imminent de la seva mort». En altres ocasions deien que les donacions serien destinades a investigar la malaltia de la seva filla o a cobrir les despeses de viatges per Europa, Amèrica o Àsia.

L’escrit precisa que el pare de Nadia, «per moure l’ànim dels donants» i incrementar la captació de fons, va manifestar que ell mateix patia un càncer de pàncrees, però que posposava el seu propi tractament fins que la seva filla no fos operada. Després es va saber que no era cert que ell tingués aquesta malaltia.

Lloguer

Notícies relacionades

Les donacions van ser utilitzades per Blanco i Garau per pagar el lloguer de la casa i de diversos locals, així com per a l’adquisició de vehicles, pagaments d’hotels i «compres i consums diversos», segons la fiscalia. Aquestes despeses eren carregades als comptes bancaris a nom del matrimoni, de la seva filla o de l’associació. A més van fer «freqüents i importants» reintegraments.

A partir de l’anàlisi d’aquests dipòsits bancaris s’han identificat 5.574 donants que van efectuar aportacions de diners per transferència, però no s’ha pogut saber qui són les 1.006 persones que van donar quantitats en efectiu ni els «centenars» que van participar en recaptacions amb guardioles o en subhastes. Les sumes entregades anaven des de menys d’un euro fins a 13.000 euros. Blanco segueix a la presó i la seva dona està en llibertat, però va perdre la custòdia de la nena.