INFORME DE FUNDACIÓ SM

Els joves, més radicals en el terreny polític i més laxos en el moral que els seus pares

L'estudi revela que hi ha hagut un augment considerable de l'extrema esquerra i més moderat de la dreta

sin-filtros-fascismo

sin-filtros-fascismo
jjubierre7740394 esvstica160922122001

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Durant els últims 30 anys ha anat augmentant la xifra de joves amb una posició ideològica extrema i ja són un de cada cinc els que es confessen radicals d'esquerra o de dreta, i encara que segueixen rebutjant comportaments com el terrorisme o la violència de gènere, són més permissius que els seus pares amb aquests assumptes.

Són algunes de les conclusions de l'informe de la Fundació SM Joves espanyols entre dos segles 1984-2017presentat aquest dimarts, que fa un dibuix comparatiu de la joventut espanyola d'aquestes tres dècades i la seva visió de temes com els valors, la política, la família, l'oci o la religió.

Els radicals d'extrema dreta i esquerra

Tot i que que encara no es pot parlar de bretxa generacional i que els nois continuen posicionant-se al centre de l'espectre polític, s'ha incrementat l'èxode cap a postures radicals, i s'ha passat del 10% del 1989 a l'11,8% del 2010 i al 15,1% actual en el cas de l'extrema esquerra, ha explicat en roda de premsa el sociòleg i un dels autors de l'informe Juan María González-Anleo.

L'augment ha sigut més moderat en el de l'extrema dreta, que se situa en el 2,8%, davant el 2,2% de fa tres dècades. En total, el 22,1% es col·loca en els pols d'aquest espectre.

Notícies relacionades

Realitzat a 1.250 joves d'entre 15 i 24 anys de tot Espanya, l'informe confirma la tendència de desafecció i inacció en la seva participació sociopolítica, i encara que mostren més interès que el 2010, s'hi impliquen poc.

Així, s'ha produït un descens del percentatge dels que no se senten identificats amb la política o que no hi trobaven sentit, que són el 17%, davant el 25% de fa set anys, però ha augmentat del 20% al 37% el dels que busquen aquesta classe d'informació als mitjans.