DRETS DELS ANIMALS DE COMPANYIA

El Congrés canviarà el Codi Civil perquè es considerin les mascotes éssers vius i no coses

El PP porta dimarts al Ple la seva llei sobre les mascotes

Proposa que no siguin embargables davant l'impagament del seu amo

dogs-2942441 1280

dogs-2942441 1280 / CC

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El PP porta a debat aquest dimarts al Ple del Congrés la seva llei per reformar el Codi Civil, la llei hipotecària i la llei d'enjudiciament civil amb l'objectiu d'eliminar la cosificació i que aquests, com a éssers vius, siguin considerats subjectes de dret. 

El portaveu dels populars a la Cambra Baixa, Rafael Hernando, ha explicat que l'objectiu és que les mascotes deixin de ser considerades coses en la legislació espanyola i donar-los "un rang diferent", cosa que els atorgarà "més protecció".

Hernando ha assenyalat que els animals domèstics, han de tenir drets, tot i que ha recordat que aquesta situació "també implica obligacions per als que tenen animals".

El text del PP busca modificar diversos articles del Codi Civil relatius al conveni regulador en els divorcis, separacions o nul·litat matrimonial, amb l'objectiu d'afegir nous punts que regulin el destí de les mascotes en què, segons el text que proposen, ha de primar l'interès dels membres de la família i del benestar de l'animal.

Els populars també pretenen evitar que els animals de companyia puguin ser embargats als seus amos davant impagaments de rendes, que les mascotes no entrin en el pacte d'extensió de la hipoteca i proposa incloure com a béns immobles els vivers, els colomars, els vivers o ruscos, entre altres hàbitats animals, sempre que el propietari els hagi col·locat o els conservi amb l'objectiu de mantenir-los units a la finca i formant-ne part d'una manera permanent.

Ciutadans va obrir el debat

Hernando ha denunciat que, en la societat actual, els animals són apropiables i objecte de comerç entre els homes. "La relació de la persona i l'animal, sigui aquest de companyia, domèstic, silvestre o salvatge, és una relació de propietat privada, si bé ha de ser modulada per la qualitat de ser dotat de sensibilitat sobre la qual recau aquesta propietat", apunta el document.

Notícies relacionades

"Així, tant les facultats d'ús i gaudi de l'animal, com la de disposició sobre aquest, han de respectar aquesta qualitat", apunten els populars, que assenyalen que, en aquest cas, l'amo harà d'exercitar aquestes facultats atenent al benestar de l'animal, evitant el maltractament, l'abandonament o la provocació d'una mort cruel i innecessària.

Aquesta iniciativa del PP arriba després d'una proposició no de llei de Ciutadans, debatuda i recolzada per la majoria del Congrés el febrer d'aquest any, i que va obrir el debat sobre aquesta matèria. La formació taronja també va estar recolzada per 243.000 firmes a través de la plataforma digital change.org que es van fer arribar a la Cambra Baixa (ara ja superen les 347.000).