Votació popular

El MareNostrum de Barcelona és el centre de dades més bonic del món

El superordinador ha guanyat un concurs en què també ha sigut considerat el més interessant

jgblanco39101059 barcelona  29 06 17  supercomputador marenostrum 4  foto  ch170629140700

jgblanco39101059 barcelona 29 06 17 supercomputador marenostrum 4 foto ch170629140700 / CHRISTIAN MORALES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El supercomputador MareNostrum 4 del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha sigut elegit el centre de dades més bonic del món.

El premi, organitzat per DataCenter Dynamics (DCD), s'ha concedit per votació popular, en una convocatòria que ha donat premis en 15 categories diferents.

El MareNostrum 4 està instal·lat a l'interior de l'antiga capella cristiana de Torre Girona, al campus nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El supercomputador de Barcelona, un dels més potents d'Europa, competia amb instal·lacions com el Switch Pyramid de Michigan, el Bahnhof Pionen d'Estocolm o el Green Mountain noruec.

L'entrega del premi va tenir lloc el 7 de desembre a Londres i els encarregats de recollir-lo van ser el director del BSC-CNS, Mateo Valero, i el director d'Operacions, Sergi Girona.

MareNostrum és el nom genèric que utilitza el BSC-CNS per referir-se a les diferents actualitzacions del seu supercomputador més emblemàtic i el més potent d'Espanya.

La primera versió es va instal·lar el 2005 i actualment està en funcionament la quarta.

MareNostrum 4 es va posar en marxa el mes de juliol passat i, segons l'última convocatòria de la llista Top500, se situa en el lloc 16 dels supercomputadors amb més rendiment a nivell global.

Actualment, dedica a la producció científica i a la innovació un total d'11,1 Petaflops, és a dir, una capacitat de fer 11.100 bilions d'operacions per segon.

Aquesta capacitat augmentarà ben aviat, quan s'incorporin al superordinador clústers de tecnologies emergents que en l'actualitat s'estan desenvolupant als Estats Units i el Japó.

A part del més bonic, MareNostrum 4 ha sigut qualificat com el superordinador més interessant del món per l'heterogeneïtat d'arquitectures que tindrà una vegada la seva instal·lació estigui completa.

La seva velocitat total serà de 13,7 Petaflops, la seva memòria central és de més de 390 Terabytes i té una capacitat d'emmagatzematge en disc de 14 Petabytes (14 milions de Gigabytes) de dades.

Notícies relacionades

Els diferents components estan connectats entre si a través d'una xarxa d'alta velocitat.

MareNostrum 4 ha sigut finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i es va adjudicar per concurs públic a l'empresa IBM, que va integrar en una sola màquina les seves pròpies tecnologies i tecnologies de Lenovo, Intel i Fujitsu.