METEOROLOGIA

Els intensos vents de la borrasca 'Ana' comencen a afectar vols

Nou províncies es troben en "risc extrem" per la ciclogènesi explosiva associada al front

Protecció Civil recomana avançar la tornada per carretera després del pont

borrassca

borrassca

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les fortes ratxes de vent, de fins a 140 quilòmetres per hora, que està començant a provocar la intensa borrasca Ana al nord-oest peninsular ja ha afectat vols a Vigo, Sevilla i Bilbao i ha portat el Ministeri de l'Interior a demanar als ciutadans que extremin precaucions.

Dos vols s'han vist afectats aquest matí a l'aeroport de Vigo pels forts vents i s'ha hagut de desviar un altre vol a Sevilla per la baixa visibilitat, segons han explicat a Efe fonts d'Aena.

També s'han cancel·lat vols internacionals des de Sevilla a Londres i des de Bilbao a Istanbul per mal temps als països de destí.

En el cas de Galícia, s'han vist afectats un vol xàrter que tenia previst aterrar a les 6.30 hores a Vigo i que ha hagut de ser desviat a Madrid pels forts vents, i un altre que havia d'arribar a Vigo a les 7.55 hores ha tornat a Madrid i s'ha cancel·lat la posterior sortida prevista d'aquest avió des de l'aeroport gallec.

Per una altra banda, s'ha desviat a Màlaga un vol procedent de València que anava a Sevilla per baixa visibilitat.

Nou províncies del nord peninsular es troben aquest diumenge en alerta roja per "risc extrem" de ratxes de vent molt fortes, que podrien arribar als 140 quilòmetres per hora, pel pas d'un front molt actiu associat a la profunda borrasca AnaAna, que serà especialment intensa les pròximes 24 hores.

La província gallega de Pontevedra, les comunitats d'Astúries, Cantàbria i la Rioja al complet, així com les províncies de Lleó, Zamora, Burgos, Palència i Sòria tenen l'alerta roja de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) pels impactes que la intensitat d'un fenomen, en aquest cas les fortes ratxes de vent, puguin tenir en béns i persones.

L'Aemet avisa que l'Ana, la primera borrasca amb nom a Espanya, passarà al nord del Cantàbric avui al vespre i s'endinsarà a França dilluns al matí.

Encara que amb el pas del front el vent anirà amainant d'oest a est al llarg de dilluns, l'Aemet manté demà en alerta roja tant Cantàbria com la Vall d'Aran (a Lleida), per risc extrem de fortes ratxes de vent de fins a 140 km/h.

A més, la totalitat d'Espanya, menys les províncies de Tarragona i Castelló i les illes Canàries, està demà en alerta taronja per forts vents, amb ratxes que podran superar els 90-100 km/h, o fins i tot els 110-120 km/h.

Ciclogènesi explosiva

El pas d'un front molt actiu, associat a aquesta borrasca, que a més porta acompanyat un procés de ciclogènesi explosiva (baixada ràpida de pressió), també donarà lloc a un molt mal estat de la mar i a pluges fortes i/o persistents que afectaran bona part de la Península i les Balears.

El mal estat del mar afectarà totes les zones costaneres i marítimes al voltant de la Península i les Balears.

S'esperen vents de l'oest i sud-oest de força 7 a 8, ocasionalment 9, a les costes de Galícia i el Cantàbric, amb onades de mar de 5 a 7 metres.

A les costes d'Andalusia i el Mediterrani es preveu força 7 a 8, i onades de 3 a 5 metres.

Es registraran precipitacions abundants a gran part del territori peninsular, que podran ser localment fortes i/o persistents sobretot al nord-oest i en zones muntanyoses, on es podria arribar o superar els 80-100 litres per metre quadrat en tot l'episodi, especialment a Galícia.

Les precipitacions seran febles i disperses a les Balears i al litoral valencià i murcià, si bé les pluges tendiran a disminuir d'oest a est al llarg de dilluns.

Atenció a la carretera

La direcció de Protecció Civil i Emergències del Govern central ha emès un comunicat en què recomana extremar les precaucions per les extremes condicions meteorològiques previstes durant les pròximes hores.

Notícies relacionades

Recomanen als ciutadans que han sortit de pont que avancin en la mesura que sigui possible la tornada per carretera, ja que la situació més complexa s'espera a partir de la tarda, i s'evitin els desplaçaments si no és imprescindible fer-los.

Protecció Civil també demana als ciutadans que assegurin portes, finestres i tots els objectes que puguin caure a la via pública, i que s'allunyin de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre.