PRESUMPTE FRAU

El 'Madoff català': l'estafador estafat

El gestor d'Antoni Mas ha confessat davant els Mossos que es va quedar 800.000 euros del promotor musical

jgblanco39075409 barcelona 27 06 2017 sociedad  el empresario antoni mas entr170627102253

jgblanco39075409 barcelona 27 06 2017 sociedad el empresario antoni mas entr170627102253

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gran estafador estafat. Podria ser el títol d’un llibre, però no és així. És un dels capítols de la vida d’Antoni Mas, conegut com el Madoff català, el promotor musical i de publicitat que va ser detingut el  25 de maig pels Mossos després que s’autoinculpés d’una presumpta estafa piramidal que podria superar els 200 milions d’euros a grans i petits inversors. D’autor d’un frau ha passat a ser víctima d’un altre. L’engany l’ha comès un persona molt propera a ell: Climent C. C., que portava la comptabilitat de dues de les seves empreses. Aquest gestor ha reconegut davant els Mossos i al jutjat que es va apropiar, entre el 2012 i inicis del 2017, de 870.000 euros del promotor.

Mas va traçar durant dos anys un entramat que oferia una rendibilitat de fins al 15%, un percentatge inusitadament alt, a canvi que les víctimes de la presumpta estafa (ell la qualifica de «carrusel de factures») invertissin en la compra d’espais publicitaris de grups i mitjans de comunicació i la seva cessió i venda a grans societats perquè s’anunciessin. Al final, els contractes que avalaven aquestes operacions eren falsos i part dels diners els destinava a pagar els venciments i els interessos als inversors més antics.

800.000 EUROS EN 5 ANYS

El Madoff català va utilitzar almenys les empreses Ata Producciones i Eventos BCN per captar inversors. Arran  que els investigadors descobrissin que fons d’aquestes firmes van anar a una societat de Climent C. C., aquest gestor ha confessat que es va quedar amb 800.000 euros entre el 2012 i el 2017. Aquests diners eren part de la quantitat entregada per Mas per pagar impostos. Climent C. C. ha admès ara que va desviar diners en benefici propi. Se’ls va quedar, segons les seves paraules, aprofitant el descontrol i la falta de puntualitat de Mas en relació amb el pagament d’impostos.

El gestor assegura en la seva autoinculpació que la seva intenció era tornar els diners progressivament quan els negocis en què va invertir comencessin a donar-li beneficis. La seva prioritat era que Mas, a qui tenia com un empresari important, mai se n’adonés. Climent C. C. reconeix que va posar diners en dues empreses amb què pretenia obtenir beneficis, però també va comprar tres pisos (un a Colòmbia) i vehicles d’alta gamma. Hi ha quantitats que no ha pogut justificar.

En la seva confessió, el gestor detalla que ha decidit autoinculpar-se perquè la situació ha canviat molt. Primer, perquè Mas va admetre el presumpte frau relatiu a les inversions i s’ha iniciat un procés judicial. Segon, perquè aquesta investigació ha provocat el bloqueig dels comptes de les societats del Madoff català, i ara l’activitat que Climent C. C. realitzava està paralitzada. I, finalment, aquest fet ha comportat, segons el seu parer, que es veiessin truncades les seves expectatives de futur per tornar els diners.

Notícies relacionades

No obstant, també hi ha hagut un punt d’inflexió important. Climent C. C. va ser citat a declarar com a investigat l’1 de desembre en la causa oberta contra Mas per la presumpta estafa. El gestor ha negat qualsevol relació amb les operacions del Madoff català i s’ha vist obligat a confessar que s’havia quedat diners, a la vegada que s’ha compromès a tornar-los, però no al seu propietari, Mas, sinó a l’«autoritat competent» perquè decideixi si els ha de donar a ell o als inversors enganyats.

Climent C. C. insisteix que estava convençut que Mas era un empresari d’èxit, amb prestigi i importants contactes, involucrat en negocis de gran abast, donada la informació que rebia per a la comptabilitat de les seves empreses. Potser per això va pensar que podia quedar-se amb els seus diners.