risc extrem

Emergència a Califòrnia pels focs que amenacen milers de cases

Sis incendis han destruït gairebé 64.000 hectàrees i han forçat més de 200.000 evacuacions

El president Trump activa l'ajuda federal i encara que el vent amaina es manté la màxima alerta

zentauroepp41227743 epa7672  california  estados unidos   06 12 2017   imagen fa171208133833

zentauroepp41227743 epa7672 california estados unidos 06 12 2017 imagen fa171208133833 / NASA Worldview HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El foc segueix devorant, per cinquè dia consecutiu, el sud de Califòrnia. Des de dilluns s’han declarat sis incendis en cinc comtats que ja han consumit gairebé 64.000 hectàrees, han forçat més de 200.000 evacuacions, han destrossat centenars de cases i n’amenacen desenes de milers més. En resposta a la crisi i a la petició del governador, Jerry Brown, el president dels EUA, Donald Trump, ha aprovat una declaració d’emergència, fet que permet mobilitzar l’ajuda federal i col·loca el Departament de Seguretat Nacional i l’Agència Federal de Gestió d’Emergències al capdavant del combat. I és una lluita que no pot aturar-se.

Prop de 5.700 bombers, alguns arribats des de fora de Califòrnia, treballen per frenar els focs però des d’ahir al matí només estava controlat un 10% de l’incendi Thomas, el més gran dels sis. Des de dilluns va arrasar un total de 53.000 hectàrees al Ventura, al nord de Los Angeles, i ahir avançava cap a Santa Barbara.

L’incendi Lilac, que va arrencar dijous al matí al comtat de San Diego, es propagava també extremadament ràpid dijous a la nit, forçant noves evacuacions massives. I Ron Lane, encarregat de seguretat pública, advertia: «En cap cas estem a prop del final d’això, hi ha milers de cases en el camí del foc».    

L’incendi de Skirbal retrocedeix 

La situació sí que havia millorat respecte a l’incendi Skirbal, que en els últims dies ha amenaçat a Los Angeles l’exclusiu barri de Bel Air. Dijous a la nit ja estava contingut al 30% i començaven els retorns d’evacuats. També reobrien a Los Angeles instal·lacions que s’havien tancat, com el centre d’art de la Fundació Getty o la Universitat de Califòrnia.

L’alerta, que per primera vegada en la seva història ha portat Califòrnia a usar el color púrpura en el seu sistema d’alarma davant el foc (el més alt, de «màxim perill») no ha passat. El servei meteorològic ha estès la seva bandera vermella respecte al foc fins demà a la nit per la combinació dels vents i l’extremadament baixa humitat.

Hi ha, no obstant, perspectives que perdin intensitat aquests vents de Santa Ana, secs i provinents del desert, que aquesta setmana han arribat a ser gairebé huracanats amb velocitats de més de 110 quilòmetres per hora. Dijous a la nit van baixar a velocitats d’entre 20 i 30 quilòmetres per hora en zones on havien bufat a 50 i 60 i s’esperava que seguissin fent-ho. «Segueixen sent alts però, a aquestes altures, és com una brisa», ha dit Scott Dettorre, el cap de bombers del comtat de Ventura, on s’espera que les operacions contra el foc des de l’aire es facin més efectives i, amb la propagació alentida, hi hagi més opcions per als bombers de guanyar terreny a les flames.

La tempesta perfecta 

Notícies relacionades

Encara que Califòrnia pateix cada any onades d’incendis, la majoria provocats per humans (voluntàriament o involuntàriament), els d’aquest 2017 estan sent especialment intensos i devastadors. A l’octubre ja hi va haver a la zona vinícola del nord de l’estat una sèrie de focs que van provocar 22 morts i van destrossar 5.600 cases. I per entendre el fenomen s’ha de repassar una tempesta perfecta de condicions que s’han viscut l’últim any a l’estat.

L’hivern passat va deixar precipitacions històriques que van acabar amb una sequera que tampoc havia tingut precedents. Aquelles pluges van ajudar que a la primavera creixés la vegetació però va arribar a continuació l’estiu amb les temperatures més altes que s’han registrat mai. La tardor també ha sigut de màxims en els termòmetres. I la vegetació seca, morta i agonitzant que va omplir el paisatge del sud de Califòrnia ha acabat sent la pastura perfecta per a les ­flames.