PARADOXES VITALS

La filla de la portaveu d'Hazteoir a Xile es revela transsexual

La jove aconsegueix el seu canvi de nom i sexe legal mentre la seva mare abandera les campanyes homofòbiques

zentauroepp41126231 ch05  santiago  chile   29 11 2017   carla gonz lez  i   una171207105618

zentauroepp41126231 ch05 santiago chile 29 11 2017 carla gonz lez i una171207105618 / RAMON MONROY

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carla González Aranda, de 19 anys, va anunciar el 29 de novembre en una roda de premsa a Xile el seu canvi de nom i sexe legal per ser reconeguda administrativament com a dona. La jove, fins llavors una perfecta desconeguda, és filla de Marcela Aranda, directora de l'Observatori Legislatiu Cristià i portaveu de l'associació homofòbica Hazte Oírr, que també està fent campanya per l'Amèrica del Sud, envoltada d'una gran polèmica.

Acompanyada per la seva parella, una amiga i el moviment de defensa dels drets dels homosexuals Movilh, Carla González va repassar la seva trajectòria vital fins al canvi de sexe i va confessar que no es parla amb la seva mare des de fa tres anys. Va explicar que sempre s'ha sentit dona i que Aranda no ho acceptava i sempre es va instal·lar en un discurs homòfob. 

González Aranda va voler posar-se d'exemple que "es pot tirar endavant sense importar les circumstàncies". I va reclamar als nens i adolescents que se sentin amb un sexe diferent del del naixement "que sentin confiança que no estan sols". "És un procés complicat, personalment, és difícil de portar. Que busquin suport; independentment si és en la família biològica, amics, o en la família que un es va fent, en institucions; tirar endavant. Prendre la decisió de mantenir-se ferma en la seva postura i no doblegar-se, no deixar-se trepitjar per la pressió social, encara que és complicat", va dir.

I va demanar als pares "que siguin una mica més oberts de ment. No es tanquin només a una opció, ni al que els diuen, busquin informació, informin-se més. Si no estan segurs d'alguna cosa, busquin suport. Si el seu fills els diuen que se senten d'una manera, no els jutgin per això, donin-los suport, estiguin amb això". Sobre el seu cas personal, González Aranda va assegurar que va ser ella qui va voler fer públic el seu cas i que ningú la va pressionar.

Notícies relacionades

Marcela Aranda, des de l'Observatori Legislatiu Cristià, va portar a Xile el polèmic autobús d'HazteOir que va ser immobilitzat i denunciat a Espanya per animar missatges d'odi encara que un jutge va arxivar la causa. 

Als Estats Units, el bus va provocar nombroses protestes, així com a l'Amèrica del sud.