sentència

Anul·lat el protocol de la Generalitat que impedeix tallar la llum als pobres

Una jutge estima el recurs d'Endesa contra aquesta mesura antipobresa energètica

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una jutge de Barcelona ha anul·lat el protocol de la Generalitat que impedeix a les empreses subministradores tallar la llum a les persones vulnerables sense informe previ dels serveis socials, a l'entendre que no està previst en cap norma ni reglament ni ha sigut subscrit per les companyies subministradores.

En la seva sentència, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona estima el recurs interposat per Endesa contra el protocol de pobresa energètica aprovat el 2015 per l'Agència Catalana del Consum, així com per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

El protocol, que fa un any que està suspès per ordre judicial, pretenia impedir els talls de subministraments, en aplicació de la llei de pobresa energètica que la Generalitat va aprovar el 2015. Alguns dels seus preceptes van ser suspesos després pel Tribunal Constitucional.

La magistrada sosté en la seva sentència, que és recurrible, que la prohibició d'interrompre els subministraments no pot ser establerta per un protocol que fixa "ex novo" obligacions per a les empreses "no previstes en cap norma legal ni reglamentària" i sense que, a més, aquestes companyies les hagin complert.

"Aquesta jutjadora no desconeix la greu situació en què es troben les persones en risc residencial", afegeix la jutge, que insisteix que cada administració "ha d'actuar en l'exercici de les seves competències".

Per aquest motiu, manté que la Generalitat i els ajuntaments poden aprovar ajudes per a les famílies vulnerables amb risc de tall de subministrament elèctric, però no acordar mesures que afectin competències estatals.

En aquest sentit, la sentència retreu la "defectuosa tècnica legislativa" amb què es va confeccionar el protocol de pobresa energètica i adverteix que no es pot "redactar confusament un precepte legal" per evitar la seva impugnació a través d'un recurs d'inconstitucionalitat.

Notícies relacionades

La jutge considera que el protocol, que establia possibles sancions per a les empreses energètiques que l'incomplissin, és "un acte nul de ple dret", ja que no ha sigut aprovat pel govern de la Generalitat.

La magistrada també recorda que, d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, l'Estat és el competent per establir els sistemes d'ajuda al consumidor vulnerable, sense que les comunitats autònomes "puguin establir que aquest sistema sigui el de prohibir la interrupció del subministrament" si no ho ha acordat així l'administració.