"El meu error va ser no haver-li tallat el cap a la meva dona"

Un condemnat per violència masclista amenaçava des de la presó amb matar la seva exparella quan sortís

zentauroepp31967401 violencia171124211657

zentauroepp31967401 violencia171124211657

2
Es llegeix en minuts
Efe

"Jo no he comès cap error, en tot cas, l'error és no haver-li tallat el cap a la meva dona", és l'advertència que un arrestat per violència masclista, condemnat ara a tres anys i cinc mesos de presó, va fer als calabossos a l'Ertzaintza després de ser detingut per intentar agredir la seva companya.

Segons la sentència del cas, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, els fets van passar el 8 de novembre del 2016 a la nit, al domicili familiar d'Irun (Guipúscoa), quan el processat va començar a "humiliar i espantar" la seva parella amb expressions com: "no serveixes per a res", "xivata" i "gran puta", alhora que amenaçava amb matar-la i "tallar-li el coll".

En un intent de posar fi a aquesta situació, la perjudicada "es va refugiar a la seva habitació", però l'home "no va deposar la seva actitud" i "va començar a picar violentament a la porta" del dormitori "fins a aconseguir desencaixar-la del marc".

Amenaces des del calabós

Una patrulla de l'Ertzaintza es va desplaçar llavors al domicili, va detenir el processat i el va traslladar a la comissaria, on, una vegada als calabossos, va prosseguir amb "el seu comportament atemoritzador". "Jo no he comès cap error. En tot cas, l'error és no haver-li tallat el cap a la meva dona. Si em posen a disposició judicial, demà mateix la mato, si no posen totes les mesures per evitar-ho", va advertir l'home als agents que el custodiaven.

Poc després, quan els ertzaines li anaven a prendre declaració, l'inculpat, "amb seriosa intenció intimidant", els va etzibar: "No vull declarar, no necessito advocat, vosaltres sentenciareu a mort la meva dona". Aquesta situació va motivar que aquell mateix dia es dictés una ordre de protecció en favor de la víctima que prohibia a l'home residir al domicili familiar, així com acostar-s'hi o comunicar-s'hi.

Malgrat això, al ser posat en llibertat provisional, i quan encara era a la sala multiusos del jutjat, l'inculpat va afirmar que, en el moment que li traguessin els grillons i pogués sortir d'aquelles dependències, pensava "tallar-li el coll" a la seva companya. "Sortiré de la presó, però d'on anirà ella no; que el segon error del jutge ha sigut no enviar-me a la presó", va afirmar l'acusat.

Set anys de relació

Notícies relacionades

La resolució judicial aclareix que, a més d'aquest episodi concret de violència masclista, la dona va ser víctima "de violència psicològica de manera habitual" durant els set anys de relació que havia mantingut amb l'inculpat, que l'havia "sotmès" d'aquesta manera "amb l'ànim de trencar la seva tranquil·litat, creant un clima d'angoixa i por pel seu tracte violent", "sotmetent-la a la seva voluntat i menyspreant-la assíduament" amb diferents insults i amenaces de mort.

Durant el judici per aquests fets, l'encausat es va mostrar conforme amb la pena que va sol·licitar per a ell la fiscalia, de manera que ara ha sigut condemnat a penes que sumen tres anys i cinc mesos de presó i 36 dies de treballs en benefici de la comunitat com a responsable d'un delicte de maltractament habitual, un altre de maltractament no habitual, un delicte lleu de vexacions injustes i un delicte continuat d'amenaces.