VOTACIÓ DE LA COMISSIÓ DE SALUT DEL PARLAMENT EUROPEU

La Unió Europea podria prohibir el kebab pels riscos per a la salut

Inquietud per l'ús de fosfats en aquest tipus de carn usats per protegir el sabor

kebab

kebab

2
Es llegeix en minuts

Els fans del kebab es podrien quedar sense el seu menjar preferit si prospera una proposta de la Comissió de Sanitat del Parlament Europeu preocupada per l'ús de fosfats en aquesta classe de carn per la inquietud pels possibles riscos per a la salut lligats a aquests additius. Els eurodiputats van debatre dimarts passat el bloqueig de l'ús dels additius fosfats i la resolució va ser aprovada per 32 vots a favor i 22 en contra.

Si el ple de l'Eurocambra, que examinarà aquest text aquest mes, adopta la mateixa decisió, el Parlament podria vetar una proposta de la Comissió Europea per permetre els fosfats en la carn de kebab.

Additius per millorar el sabor 

Els additius fosfats s'utilitzen cada vegada més en la carn per protegir el sabor i retenir l'aigua, però plantegen "greus preocupacions respecte a l'impacte sanitari", segons la Comissió de Salut.

La proposta de la Comissió Europea planteja permetre l'ús, entre altres, de l'àcid fosfòric i els polifosfats (E 338-452) en la carn de kebab, tant de be com de vedella o pollastre.

Les regles europees generalment no permeten l'ús dels additius de fosfats en les preparacions de carn, però segons un comunicat de l'Eurocambra cada vegada s'utilitzen més.

Una revisió científica del 2012 va parlar d'un vincle potencial entre els additius de fosfats en els aliments i un augment del risc de malalties cardiovasculars, encara que un informe de l'Autoritat Europea de Salut Alimentària posterior va concloure que no és possible atribuir el risc al consum de fòsfor en general o als additius de fosfats.

Els fosfats s'utilitzen per augmentar el pes de la carn, gràcies a les seves propietats per conservar l'aigua, especialment en la carn en vertical, com és el cas dels dóner kebabs. Es tracta d'una carn que no es consumeix a casa i per tant no està etiquetada, i els consumidors no en són informats.

Carn de vedella, gall dindi o pollastre

Kebab és una paraula d'origen turc que significa graellada. En el kebab -giros en grec i xauarma en àrab- no s'utilitza, contra la creença general almenys a França, carn de be, sinó de vedella, de gall dindi o de pollastre, rostida en una torre giratòria integrada per talls prims d'un centímetre de gruix.

Notícies relacionades

El problema és que la majoria de vegades a França la carn és de gall dindi, i no de vedella, com anuncien els comerciants, segons va posar de manifest una investigació de la Direcció General del Consum francesa publicada al diari Le Parisien, al març.

Aquesta inspecció de França va denunciar els perills d'aquest menjar ràpid. Una de les seves conclusions assegura que, "pel que fa a la higiene, el percentatge de no conformitat dels establiments controlats de sandvitxeries, forns i restaurants orientals varia entre el 34,5% i el 61,5%". Ràpid, però no tan segur.