RESPOSTA PARLAMENTÀRIA

Els delictes per assetjament sexual a menors a internet s'han triplicat des del 2013

Un total de 26 persones van ser amenaçades cada dia a través de la xarxa durant l'any passat

1
Es llegeix en minuts

El nombre d’infraccions penals per assetjament sexual a menors per internet, conegut com a grooming, s’ha triplicat els últims anys i ha passat dels 77 detectats per les forces de seguretat el 2013 als 232 de l’any passat, una xifra que es podria superar en el present exercici, ja que fins a l’agost ja s’havien comptabilitzat un total de 164 casos.

Així es desprèn de les dades facilitades pel Govern en una resposta parlamentària per escrit al diputat socialista Antonio Hurtado, que es va interessar pels delictes per internet que van tenir lloc des del 2012 fins ara i la seva tipologia. En la contestació es constata que el delicte més important en termes quantitatius és el d’amenaces, amb un total de 9.671 infraccions penals l’any passat i 6.666 fins a l’agost passat, si bé la xifra es manté més o menys constant des del 2012.

Les coaccions per internet han registrat una evolució ascendent, de tal manera que de les 630 comptabilitzades durant el primer exercici analitzat s’ha passat a les 1.798 de finals de l’any passat i a les 982 els vuit primers mesos del 2017. I un altre delicte que ha registrat una corba ascendent molt notable és l’extorsió a través de mitjans telemàtics, amb 401 des de començament d’any davant els 35 delictes d’aquesta tipologia en tot el 2012.

Col·laboració ciutadana

Hurtado va fer una crida a la col·laboració ciutadana per abordar «el cada dia més freqüent delicte telemàtic». Segons el seu criteri, afecta de manera molt preocupant menors d’edat que «són a les xarxes socials sense cap tipus de prevenció ni coneixement suficient, i per això mateix són especialment vulnerables».

Notícies relacionades

El diputat socialista per Còrdova va recordar que tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional disposen d’unitats de lluita contra el delicte telemàtic, i per això «aquelles persones que se sentin violentades, torturades o estafades han de posar-ho en coneixement dels cossos de seguretat perquè s’investigui i es persegueixin els infractors».

Hurtado va insistir, a més a més, en la necessitat que, amb caràcter urgent, es prenguin mesures de protecció per als usuaris de xarxes socials, «garantint en tot moment la llibertat d’expressió i possibilitant el rastre de missatges que puguin vulnerar el dret a l’honor, a la dignitat o a la llibertat».