COMUNICACIÓ

EL PERIÓDICO incorpora l'aguda mirada de José Antonio Zarzalejos

El prestigiós periodista cultivarà la crònica política i l'opinió dues vegades a la setmana

zentauroepp41155173 zarzalejos171202165256

zentauroepp41155173 zarzalejos171202165256 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El periodista i escriptor José Antonio Zarzalejos (Bilbao, 1954) és actualment una de les firmes de referència en el seguiment de l’actualitat política, judicial i econòmica a Espanya. La seva incorporació al projecte periodístic d’EL PERIÓDICO, on dues vegades a la setmana alternarà els gèneres de la crònica política i l’article de fons a les pàgines d’opinió, il·lustra el compromís de la capçalera del Grup Zeta d’ampliar les seves mires i reflectir tots els punts de vista que conformen la realitat política tant catalana com espanyola.

Llicenciat en Dret, Zarzalejos va iniciar la seva carrera periodística a El Correo, i durant cinc anys en va ser el director, a més de responsable editorial del Grup Correo. Més tard dirigiria el diari Abc en dues etapes: del 1999 al 2004 i entre el 2005 i el 2008. L’experiència d’aquells anys la va resumir en el seu llibre La destitución. Historia de un periodismo imposible, un de dels sis assajos que ha publicat. En el seu currículum compta amb nombroses distincions, incloent-hi els premis Luca de Tena i Mariano de Cavia, a més de la Legió d’Honor que la República Francesa li va atorgar el 2004.

Zarzalejos manté des de fa anys un blog d’opinió política i econòmica al digital El Confidencial, on el 2 de juny del 2014 al matí va desvelar, al mateix temps que EL PERIÓDICO, l’abdicació del rei Joan Carles I a favor del seu fill, Felip VI. Les columnes de Zarzalejos es caracteritzen per la gran quantitat i qualitat de la informació de què disposa, que li permet desvelar les interioritats de l’agenda política i econòmica amb una mirada basada en el rigor i l’honestedat, per damunt de les pròpies idees i conviccions. Una actitud que resumeix en la seva presentació a Twitter (@jazarzalejos) amb una frase de Miguel de Unamuno: «A vegades el silenci és la pitjor mentida».

Alçar la veu

Notícies relacionades

A partir de la setmana que ve trencarà els silencis a EL PERIÓDICO, després d’abandonar les pàgines de La Vanguardia. El periodisme exigent de Zarzalejos l’ha portat els últims anys a alçar la veu a favor de la regeneració institucional espanyola, després dels estralls de la crisi econòmica i de la corrupció. Igualment, ha reclamat una sortida política dialogada al desafiament català, sempre des de la defensa l’Estat de dret. En la seva faceta de contertuli, ha col·laborat assíduament amb la Cadena SER i actualment és analista del programa Al rojo vivo de La Sexta.

La firma de Zarzalejos consolida l’aposta de l’editor i president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah, i del director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, pels continguts d’opinió de qualitat. Jordi Évole, Risto Mejide, Ana Pastor, Xavier Sardà, Antonio Franco, Joan Tapia, Cristina Pardo, Emma Riverola, Josep Maria Espinàs, Lucía Etxebarria, Milena Busquets, Carmen Juan, Josep Maria Fonalleras, Joaquim Coll, Xavier Bru de Sala, Najat el Hachmi, Josep Martí, An­tón Losada, Marçal Sintes, Antón Costas, Miqui Otero, Josep Oliver, Josep Maria Pou, Ramón de España, Josep Borrell, Antonio Argandoña, Ángeles González-Sinde, Mónica Marchante, Sònia Gelmà i Esther Vivas, entre d’altres, formen un equip que, sota la coordinació de Joan Cañete Bayle, presenta cada dia als lectors un elenc d’opinions plurals i equilibrades des del punt de vista de gènere, ideològic, generacional i territorial. Sempre amb el marxamo de la defensa de la democràcia i els drets humans, especialment els socials. I amb una perspectiva d’ancoratge en l’actualitat que, en l’entorn digital, exigeix oferir anàlisis consistents gairebé en temps real. Un esforç al qual també se sumen el miler de firmes d’experts i professors universitaris que formen part de la comunitat d’Agenda Pública.