La preestrena de 'Wonder' posa el focus en els nens amb alteracions facials

Zaira Sardina, afectada per la síndrome de Treacher Collins com el protagonista del film, parla de l'assetjament escolar

La pel·lícula, una adaptació del 'best-seller' del mateix títol, està protagonitzada per Julia Roberts i s'estrena demà a Espanya

zentauroepp41122692 zaida sardina171129164901

zentauroepp41122692 zaida sardina171129164901 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas

Amb l'experiència que li donen els seus 15 anys, Zaira Sardina té claríssim quina escena de la pel·lícula Wonder, que s'estrena divendres, la commou més: “El moment en què uns nois de l'escola es fiquen amb el protagonista i ell torna plorant a casa”. La Zaira s'identifica amb la situació perquè l'ha viscut. Massa vegades. Va néixer amb la mateixa malformació craniofacial que afecta l'August, el protagonista del film, i va haver de canviar d'escola després de diversos episodis greus d'assetjament.

La Zaira va ser una de les convidades a la preestrena de la pel·lícula protagonitzada per Julia Roberts i Owen Wilson, que va tenir lloc dimecres a la tarda al CaixaForum de Barcelona, en el marc del Festival de cine i discapacitat Inclús. Ella dona nom a l'Associació Nacional de la Síndrome de Treacher Collins, amb seu a la seva Pamplona natal, i el seu testimoni no només descriu l'aïllament emocional que pateixen aquests nens, sinó també la lluita per perdre la por i afrontar l'assetjament.

"Vaig repetir curs i els nous companys es ficaven amb mi. No ho explicava mai als meus pares"

Zaira Sardina

Pateix la síndrome de Treacher Collins

“Vaig repetir curs i els nous companys es ficaven amb mi -explicava la Zaira, que va assistir a la gala convidada per la Fundació Grup Sifu-. Jo no ho explicava mai als meus pares. Callava per por. Tot em feia por”. Ni quan la van tancar a ella i a un alumne amb síndrome de Down en un lavabo es va atrevir a explicar-l'hi a ningú. Van ser unes noies d'una altra classe les que van donar la veu d'alarma.

Avui la Zaira és una adolescent de 15 anys que estudia segon d'ESO, ha passat per 16 operacions i de gran vol ser perruquera o cirurgiana maxil·lofacial. Ja no es talla quan algú es fica amb ella: “He après a saber en qui puc confiar. Si algú es fica amb mi o passo d'ell, o li dic que calli o li tiro l'estoig al cap”. També conserva com un tresor l'amistat amb els companys que la defensaven i la consolaven quan la trobaven plorant al pati.

La pel·lícula i el llibre

Wonder és la versió cinematogràfica del best-seller del mateix títol escrit per J. R. Palacio i publicat el 2012. La història va connectar amb milers de nens i joves i es va convertir en lectura obligatòria a moltes escoles, on va donar peu a tractar el tema de l'assetjament escolar a partir de l'empatia.

Notícies relacionades

Eva Puga i la seva filla Laura també van assistir a la preestrena al CaixaForum. Mare i filla, que viuen a Girona, van néixer amb la síndrome de Treacher Collins i l'Eva treballa per normalitzar la malaltia a través de xerrades als instituts i una pàgina de Facebook en què explica el seu dia a dia: “La pel·lícula és molt real i m'hi he sentit molt identificada, tant en les meves vivències de petita com en les de mare -diu-. La recomano a tots els públics. ¿Qui no ha anat a l'escola i l'han molestat per ser gras o per portar ulleres?”.

L'Eva està convençuda que el llibre i la pel·lícula ajudaran els afectats. “Som una minoria, però potser a partir d'ara podré sortir al carrer i la gent podrà dir amb naturalitat: ‘Mira, té la síndrome de Treacher Collins’. Això és el que m'agradaria aconseguir, que siguem visibles amb tota normalitat”.