La partida més gran d'heroïna connecta amb els narcopisos del Raval

Els 331 kg trobats per la policia nacional haurien generat 120 milions d'euros en el mercat

La droga viatjava amagada en sacs de ciment comprats per un empresari turc resident a Catalunya

zentauroepp41124522 zoido171129192049

zentauroepp41124522 zoido171129192049 / Toni Albir

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Cos Nacional de Policia (CNP) ha interceptat un carregament de 331 quilos d’heroïna a Barcelona. Es tracta de la partida més gran d’aquesta droga trobada a Espanya. És de la varietat brown sugar (sucre moreno) i, després de ser tallada i adulterada, hauria generat uns beneficis de més de 120 milions d’euros. Els investigadors afirmen que gran part d’aquesta mercaderia anava dirigida al Raval de Barcelona, un veïnat on han arrelat desenes de narcopisos. En realitat, tota la investigació va començar en aquest barri.

Fa mesos, el Grup 3 d’Estupefaents va posar la lupa sobre uns venedors d’origen dominicà que subministraven heroïna a narcopisos del Raval. El seu seguiment els va conduir fins al carrer de Calderón de la Barca de Badalona. Els dos sospitosos es van citar allà amb un empresari d’origen turc. El dispositiu de vigilància desplegat va constatar un intercanvi i es va abalançar sobre ells. Van trobar una maleta. A l’obrir-la van aparèixer 25 quilos d’heroïna. Una quantitat insòlita.

Ciment per a alimentació

Un dia més tard, el 17 de novembre, van registrar el domicili de l’empresari. Hi van trobar 40 quilos més. A l’investigar entre els documents de la seva empresa, als investigadors els va cridar l’atenció un enviament que acabava de rebre al port de Barcelona: nou contenidors de ciment. La seva empresa era d’alimentació. ¿Per a què volia el ciment?

Notícies relacionades

El 21 de novembre, els agents es van presentar al port per esbrinar-ho. Hi havia més de 7.000 paquets de ciment. Els van obrir tots. El núvol de pols aviat els va empolsinar i van necessitar mascaretes per seguir treballant. De mica en mica van anar apareixent paquets d’heroïna. Sumada a la que havien intervingut la setmana anterior, la partida pujava a 331 quilos.

Aquesta operació també indica que a Barcelona hi ha un auge del consum d’heroïna. No solament injectada, també fumada, inhalada o esnifada. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, confia  que l’operació serveixi per mitigar part del dany que està causant.