EFECTE REFRESCANT EN EL CLIMA

Els fregits poden salvar el planeta

Un estudi de la revista 'Nature Communications' assegura que el greix del fum de fregir forma núvols que abaixen la temperatura

Els investigadors no recomanen augmentar el consum de croquetes o peixet fregit per les repercussions en la salut

zentauroepp41108925 los investigadores suspendieron gotas de salmuera y  cido ol171128121256

zentauroepp41108925 los investigadores suspendieron gotas de salmuera y cido ol171128121256

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fer croquetespeixet fregitanelles de ceba o empanadilles pot salvar el planeta. O almenys contribuir-hi. Un estudi publicat a Nature Communications Nature Communications assegura que els àcids grassos alliberats a l'aire per la cocció poden contribuir a la formació de núvols que refreden el clima. Els investigadors, no obstant, desaconsellen una ingesta indiscriminada de fregits perquè els efectes serien fatals per a la salut dels consumidors.

De fet, la investigació, en què ha participat el doctor Christian Pfrang de la Universitat de Reading com a autor principal, intenta aclarir com reduir l'escalfament del planeta gràcies als greixos de la cuina, ha explicat l'autor a BBC News. Els científics han estudiat uns aerosols que es comportarien de la mateixa manera que el greix del fum quan es cuina.

Estructures viscoses com la mel

Així, han descobert la seva estructura interna, una mena d'estructura tridimensional dins de molècules d'aigua. Ho van aconseguir a través de raigs X. Amb aquesta formació s'allarga la vida de les partícules i es promou la formació de núvols. "Vam descobrir el que significa que aquestes molècules es mantinguin molt més temps a l'atmosfera", ha advertit Pfrang. "Aquestes estructures són molt viscoses, i per això en lloc de tenir una gota d'aigua tens una cosa que es comporta més com la mel, i per això els processos dins de la gota s'alentiran", ha exposat a la mateixa entrevista.

Els científics creuen que la quantitat de molècules d'àcids grassos a l'aire és relativament alta, i comprèn al voltant del 10% de les partícules fines a Londres, segons una investigació recent. Això podria estar tenint un impacte en la quantitat de núvols i la quantitat de calor que es desplaça cap a l'espai.

Control d'emissions a McDonald's

"Si es controlessin les emissions a McDonald's, per exemple, podria suposar que en lloc de dues hores les molècules poden durar més d'un dia", segons Pfrang. "Llavors aquest paquet aeri procedent de McDonald's viatjarà 10 vegades més, i això és important per a la contaminació de l'aire local, però també per determinar l'efecte dels núvols, que és la principal incertesa", aventura l'investigador.

Notícies relacionades

El coautor principal, Adam Squires, de la Universitat de Bath, ha comparat les molècules descobertes amb les del sabó a l'aigua. "Allà, afecten dràsticament si la barreja és tèrbola o transparent, sòlida o líquida, i quant absorbeix la humitat en un laboratori", ha exposat, i a continuació ha plantejat l'"emoció" al pensar "que això pugui estar passant sobre els nostres caps", i suposa un "desafiament" "comprendre què és el que estan fent els greixos de la cuina en el món que ens envolta".

Prosseguir amb les indagacions

Els investigadors, que han reclamat poder prosseguir amb les seves indagacions, es queixen que els models atmosfèrics a gran escala no tenen en compte aquesta mena d'estructures en tres dimensions. No obstant, també rebutgen que els greixos de cuina s'utilitzin de forma sistemàtica per limitar les conseqüències de l'escalfament global i dels gasos amb efecte hivernacle. El que sí que veurien amb bons ulls és recollir molècules de l'atmosfera, les creades al fregir anelles de ceba o croquetes, i retornar-les al laboratori per estudiar-les més detingudament.

Les ciutats reclamen mesures urgents al Govern en la lluita contra el canvi climàtic

<strong>Barcelona</strong>, Madrid, València, Saragossa, Badalona, Alcalá de Henares i Fuenlabrada han denunciat la<strong> inacció i les traves del Govern</strong> davant la <strong>lluita contra el canvi climàtic</strong> a través d'un manifest, que exigeix que es prenguin mesures específiques a nivell estatal. <span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">L'Ajuntament de Barcelona ha explicat que "les ciutats lideren la lluita contra el canvi climàtic, ja que a les ciutats es produeix el <strong>70% de les emissions</strong> de gasos d'efecte hivernacle".</span>

Temes:

Alimentació